5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Tazminat gelmeyince 1.3 trilyonluk dava açtılar

Hükümetin hızlı tren faciası mağdurlarına söz verdiği tazminatları ödememesi üzerine açılan ilk 4 davada, TCDD ve makinistlerden toplam 1.3 trilyon istendi.

PAMUKOVA’da meydana gelen hızlı tren faciasının mağdurları, hükümetin ‘tazminat’ taahhüdünü yerine getirmekte gecikmesi üzerine ilk tazminat davalarını açmaya başladı. Faciayla ilgili 4 davadan ikisini, Yakup Kadri Karaosmanoğlu yolcu treninden sağ kurtulan İTÜ Uçak Mühendisliği öğrencisi Tevfik Uyar ile matematik öğretmeni Hatice Ceylanlar açtı.

ALTYAPI YETERSİZDİ

Davacı Tevfik Uyar adına verilen ilk dilekçede, İTÜ’den üç bilirkişi hazırladığı raporda 1. makinist Fikret Karabulut’un livrede yazılı hıza (80 km/h) uymadığı için 3/8, 2. makinist Recep Sönmez’in, arkadaşını uyarmadığı için 1/8; TCDD Genel Müdürlüğü’nün ise ‘hızlandırılmış tren projesini yeterli koşulları oluşturmadan ve tamamlamadan uygulamaya koyduğu’ için 4/8 kusurlu bulunduğu anımsatıldı. Uyar için davalı TCDD ve makinistlerden 1 milyarı maddi 150 milyarı manevi olmak üzere toplam 151 milyar lira tazminat isteminde bulunuldu. Hatice Ceylanlar da 1 milyarı maddi, 100 milyarı manevi toplam 101 milyar tazminat istendi.

ÇOCUKLAR ETKİLENDİ

Üçüncü dava, kazada yaralanan Eskişehir’de Hava Kuvvetleri’nde uzman çavuş Muharrem Çakmak, eşi Semra Çakmak, çocukları Emre (9) ve Ebru Çakmak adına açıldı. Dava dilekcesinde, ‘Emre ve Ebru geceleri uyurken kabuslar görmekte, uyku halindeyken konuşmakta ve korkup uyanmaktalar’ denildi. Çakmak ailesi, davalılardan, anne-baba için 1’er milyar maddi, 50’şer milyar manevi, iki kardeş için 500’er milyon maddi, 50’şer milyar manevi olmak üzere toplam 203 milyar lira talep etti.

4 ÖLÜME 873 MİLYAR

Hamza (Şeyma ve Eda Tınas’a velayeten), Serap ve Cennet Tınas, Dilber Çimen, Elif Çavdarlı ve Bodey Çavdarlı adına Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 3 avukat tarafından sunulan dördüncü dilekçede ise faciada Arif, Nazlı, Mısra ve Hıdır Tınas’ın hayatlarını kaybettiği belirtildi. Davalılar ölen 4 kişi için baba, anne, çocuklar, kardeşler ve yeğen sıfatıyla 3 milyar 600 milyonu maddi, 870 milyar lirası manevi olmak üzere toplam 873 milyar 600 milyon lira tazminat istendi. 4 davada istenen tazminat miktarı 1 trilyon 328 milyar liraya ulaştı.

37 kişi ölmüştü

22 Temmuz’da Pamukova’da meydana gelen tren kazasında 37 kişi ölmüş, 90 kişi de hayatını kaybetmişti. Facianın ardından ‘hızlandırılmış tren’ seferleri durdurulmuştu.
Hürriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2004 Cuma 09:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?