3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Toplu ulaşıma zam

SAKARYA'DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİNE ZAM YAPILDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla, belediye otobüslerinde ve özel halk otobüslerinde, toplu taşıma biniş ücretlerine zam yapıldı.

UKOME kararıyla toplu taşıma biniş ücretlerinde yeniden düzenleme yapıldı. Karar gereğince Belediye Otobüsleri ve Özel Halk Otobüsleri'nde toplu biniş ücretlerinde yüzde 15 artış gerçekleştirildi.

 Yeni tarifeler 15 Kasım itibariyle geçerli olacak. Konu ile alakalı bir açıklama yapan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fatih Turan, kaliteli bir ulaşım için artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Turan, “Bilindiği üzere belediye otobüsleri ile taşıma ücretlerinde en son fiyat artışı, UKOME kararıyla Ağustos 2006'da gerçekleştirilmiş ve şehir içi tam-sivil biniş ücretleri kısa hat 0,90 TL ve uzun hat 1,25 TL olarak belirlenmiştir. Aradan geçen 4 yılı aşkın zaman zarfında belediye otobüsleri ile taşıma ücretlerinde herhangi bir reel bir artış olmamıştır. Hatta elektronik ücret toplama sistemine (Akıllı Karta) geçiş sonrası, Kart54 ile biniş ücretlerinde indirime gidilmiş, bir saatlik süre içerisinde başka hatlara aktarmalarda yüzde 50 indirim uygulaması başlatılmış ve bu uygulama halen devam etmektedir” dedi.

Özel Halk Otobüsleri biniş ücretlerinin en son güncellemesi ise Nisan 2008'deki UKOME kararıyla gerçekleştirildiğini ve aradan geçen 30 aylık süre içerisinde, girdi maliyetlerindeki artışa ve işleticiler tarafından talepte bulunulmasına rağmen, herhangi bir zam kararı alınmadığını belirten Turan, “Ancak yukarıda özetlenen toplu taşıma biniş ücretlerindeki en son fiyat ayarlamalarından bugüne kadar, akaryakıt, madeni yağ, lastik, servis, sigorta, ruhsat, personel vb işletme giderleri ve temel girdi maliyetlerinde yine de artışlar devam etmiştir. Şöyle ki; en son fiyat ayarlaması yapılan tarihten bugüne kadarki periyotta, aylık bazda 'Motorin litre fiyatı', 'TÜFE oranı' ve 'Asgari ücrete zam oranları' ile toplu taşıma biniş ücretlerinin karşılaştırılmasından bariz bir şekilde görüleceği üzere, mevcut taşıma ücretleriyle olması gereken taşıma ücretleri arasındaki makas sürekli artmıştır. Motorin fiyatlarında yüzde 31,20, TÜFE'de yüzde 36,67 ve asgari ücrette yüzde 43,24 bileşik olarak artış gerçekleşmiş olmasına rağmen, toplu taşıma biniş ücretlerinde hiçbir reel artış olmamış, hatta Kart54'e ilk geçiş sonrası 2010 yılının ilk 6 aylık döneminde taşıma ücretleri Ağustos 2006'nın da gerisine düşmüştür. Toplu taşıma hizmetlerinde kalite standartlarını tutturabilmek ve vatandaşlarımıza güvenli, konforlu ve ekonomik anlamda sürdürülebilir bir toplu ulaşım sunabilmek amacıyla, son dönemde diğer Büyükşehirlerde yapılan fiyat güncellemeleri de emsal teşkil ettiği üzere, belediye otobüsleri ve özel halk otobüsleri ile toplu taşıma biniş ücretlerinde ortalama yüzde 15 civarında bir artış yapmak kaçınılmaz olmuştur. Sonuç olarak 15 Kasım 2010 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde hizmet vermekte olan şehir içi belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinde toplu taşıma biniş ücretleri, UKOME kararı uyarınca yeniden güncellenmiştir” diye konuştu.

SAKARYA'DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİNE ZAM YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 15:09:03
Güncelleme :11 Kasım 2010 Perşembe 16:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?