5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Toyota 10. yılını kutluyor

Toyota’nın Avrupa’daki üretim merkezlerinden biri olan Toyata Türkiye, Adapazarı’nda üretime başlamasının 10. yılını yapılan bir törenle kutluyor. Toyota’nın Adapazarı’ndaki fabrikasında düzenlenen 10. yıl kutlaması basın toplantısı ile başladı. Toplantıda, Toyota Avrupa Başkanı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Shinichi Sasaki ile Toyota Türkiye Genel Müdürü Koji Kobayashi, üretim hakkında bilgiler verdi.

Toyota Avrupa Başkanı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Shinichi Sasaki, üretime başlanmasından bugüne kadar geçen 10 yıllık sürede 335 bin araç üreten Toyota Türkiye’nin, bu yıl Corolla Verso, Corolla Sedan ve Station Wagon modellerinden toplam 140 bin adet üretmeyi hedeflediğini belirterek, 3 bin 100 kişilik istihdama ve 700 milyon euroluk yatırıma sahip olan şirketin, bu yıl toplam 1.6 milyar euroluk ihracat hedefine ulaşmayı planladığını söyledi.

Toyota Avrupa Başkanı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Shinichi Sasaki, "Toyota satış ve Pazar payını istikrarlı bir şekilde artırmaktadır. 7.4 milyon adet geçen yıla göre yüzde 9’luk bir artış bekliyoruz. 2010 yılında yüzde 15 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Satış pazarında da her yıl bir adım daha yükseliyoruz. 2010 yılı hedefimiz 1.2 milyon satış hedefine ulaşmak" dedi.
2005 yılında Avrupa’da dizel motor üretimine geçeceklerini ifade eden, Sasaki, Japonya’daki dizel yakıt seviyesinin istedikleri gibi olmadığını, kalitenin yükselmesi halinde ise dizel motor üretimine ağırlık vereceklerini söyledi.

Toyota Avrupa Başkanı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Shinichi Sasaki, Türkiye’de 700 milyon euroluk yatırıma ulaştıklarını da söyledi. Sasaki, gelecek yıllarda bu rakamı daha da arttırmak istediklerini ifade ederek, "Türkiye’yi yedek parça üssü olarak görmek istiyoruz. Toyota Türkiye 1990 yıllarında yatırım yapmaya başladı. Türkiye’yi tercih etmemizdeki neden genç nüfus. 15 yıl önce verilen yatırım kararının ne kadar doğruğu olduğunu bugün görebiliyoruz" diye konuştu.

Toyota’nın Türkiye’de 10 yılda 335 bin araç ürettiğini söyleyen Sasaki, "Bu büyük bir başarıdır. 2004 yılı için ihracat hedefimizi 1.6 milyar euroya ulaşmaktır. 2002 yılında ihracata başlamamıza rağmen iyi bir performans gösteriyoruz. Ekim ayı itibarıyla ülkenin en büyük ihracatçısıyız. Toyota Türkiye, Coralla Verso’nun tek üreticisidir. Bu da ihracacımızın artmasına neden olmuştur. Avrupa’da, Fransa, Almanya ve İngitere’de bu aracı satıyoruz" dedi.
Daha sonra söz alan Toyota Türkiye Genel Müdürü Koji Kobayashi ise, 10 yıl içinde mükemmel sonuçlar elde edildiğini söyledi. Topluma katkı sağladıklarını belirten Kobasashi, bu başarıyı da tüm Toyota çalışanları ile kutlamak istediklerini belirtti.

Açıklamaların ardından basın toplantısı soru-cevap şeklinde devam etti. Toyota Türkiye Genel Müdürü Koji Kobayashi, "2005 yılındaki hedefleriniz ve araç vergileri yatırımlarınızı nasıl etkileyecek" şeklindeki bir soruya, 2005 yılında 140 binin üzerine çıkmayı planladıklarını belirterek, "2004 yılında 400 milyon euroluk yatırım yapıldı. Yatırımlarımıza gelecekte de devam edeceğiz. Ancak ÖTV artışı satışları etkileyecek. Pazar küçülecek. Hükümetin ekonomik istikrarı sağlayacak önlemleri almasını bekliyoruz. Pazarın istikrarı üretici için çok önemlidir" yanıtını verdi.

Kobayashi, AB müzakere tarihinin ihracatı etkileyip etkilemeyeceği şeklindeki soruyu da, "Biz özel şirket olduğumuz için siyasi konularda yorum yapmamız doğru değil. Türkiye bizim hacim arttırmamız için güçlü bir aday. Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki yedek paça tedarikçileri ile çalışıyoruz. Onlar da iyi durumda, ama kimin iyi durumda olduğunu söylemek doğru değil" diye cevapladı. Soru-cevap bölümünün ardından ise 10. yıl kutlaması, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın da katılımı ile devam etti.

sakarya
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 16:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?