5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Trajikomik yıkım!

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, belediye mülkiyeti kendisine ait bir oteli elinde hiçbir karar olmadan kaçak olduğu gerekçesiyle yıkmak istedi.

Otel işletmecisi otelinin Sapancaspor’a bağış yapmadığı için gözdağı verilmek amacıyla yıkılmak istendiğini iddia etti.

İddialara göre, Sapanca ilçesi Kırkpınar Mahallesinde bulunan ve daha önce Kırkpınar Belediyesi binası olarak kullanılan yapının kapısına belediye yıkım ekipleri dayandı. Mülkiyeti belediyeye ait olan ve 11 ay önce bir işletmeciye kiralanarak otel olarak işletilen binanın lobi bölümü kaçak olarak çıkıldığı gerekçesiyle yıkılmak istendi.

Belediye ekiplerinin dozerle yıkmaya geldikleri otelin işletmecisi Hakan Özbey, duruma itiraz ederek yıkım kararını görmek istedi. Ancak oteli yıkmaya gelen ekiplerin elinde alınmış bir karar olmadığı görüldü. Ekipler karar olmamasına rağmen otelin kaçak olduğu iddia edilen bölümünü yıkma konusunda emir aldıklarını ve bunu yerine getireceklerini ifade ettiler.

Otel işletmecisi Özbey, binayı Sapanca Belediyesinden kiraladıkları hali ile kullandıklarını ve herhangi bir ekleme yapmadıklarını ekiplere ikna etmeye çalıştı. İşletmeci Hakan Özbey, herhangi bir müdahalede bulunmayarak yıkıma göz yummak zorunda kaldı. Ekipler dozerle yıkıma başlayacağı esnada olay yerine gelen Sapanca Belediyesi Meclisi Başkanvekili Fatih Fil duruma el koydu.
Fil, herhangi bir karar olmadan yıkımın yapılamayacağını ve yıkımın hemen durdurulmasını istedi. Ekipler Başkanvekilinin talimatı ile yıkmaya kararlı oldukları otelin önünden ayrıldı.

İşletmeci Hakan Özbey olayla ilgili olarak şöyle konuştu: “Ben burayı belediyeden devir aldığımda bu vaziyetteydi. Belediye kendi ile mi ters düşüyor benle mi ters düşüyor. Karşılaştığımız manzarayı aktardığımızda 'bu konu bizi ilgilendirmez biz emirlerimizi aldık uygulayacağız' dediler. Buyurun dedim uygulayın hiç karşı gelmek yok. Arkadaşlar yıkmak için elektrikleri kestiler. Tahta verandayı deldiler. Yıkacaklardı. Araya Niyazi Bağdat ve Fatih Fil girdi. Telefon görüşmeleri oldu. Niyazi bey ondan sonra suç duyurusunda bulunacağını söyleyip olayı savcılığa intikal ettirdi. Bundan sonra yıkım durdu.”

Özbey, kendisinden amatör futbol takımına bağış istendiğini ileri sürerek şunları söyledi: “Sapancaspor’a 20 bin lira tutarında bir bağış yapmam konusunda beni teskin etmek, ikna etmek için uğraştılar. Biz hayhay dedik, yapabiliriz ama lütfen bizi sıkıştırmayın. Biz her halükarda kaldığımız memlekette müessesede mutlaka insanlara, birimlere bir yardımımız olacaktır. Ama emrivaki ile olmaz. Bu sizin söylediğiniz rakamla olmaz, bizim gönlümüzden ne koparsa o olur. Bunun üzerine 'benim ağzımdan bu rakam çıktı bu rakam olacak' diye diretildi. 20 bin lira verilmediği için otele kepçe vuruldu. Konu hakkında telefon görüşmeleri oldu, yüz yüze görüşmeler oldu. Bu bir şantaj. Direk bizi tehdit ediyor. Siz bunu vermezseniz biz size bunları bunları yaparız. Olay bundan ibaret”

AK Partili Sapanca Belediye Meclisi Üyesi ve Başkanvekili Fatih Fil ise vatandaşların araması üzerine olay yerine geldiğini belirterek şunları söyledi: "Bu arada başkanımızı, başkan yardımcımız Hayati beyi de aradım; ama telefonlarına ulaşamadım. Gerçekten olay yerine gittiğimizde bizim belediyenin ekipleri otelin ön kısmında sökme işlemine başlamışlardı. Görevli arkadaşlara sorduğumuzda talimat üzerine yıkmaya geldiklerini söylediler. İzah edebildiğimiz kadar ettik. Zira bizde söz konusu belediyenin idarecileriyiz aynı zamanda. Dün maalesef tatsız bir olay yaşandı. Zannediyorum İbrahim Başkanı bazı ekip arkadaşları yanlış yönlendiriyor. İbrahim Uslu’nun böyle bir hataya bilerek kendisi düşmezdi diye düşünüyorum”

Burası için alınmış bir yıkım kararı olmadığını belirten Fil, sözlerine şöyle devam etti: ''Encümen üyesi arkadaşlarımın ikisini de dün aradım. Bir tanesi Selami Akyol. Zaten kendisi olay yerindeydi. Kendiside çok mücadele verdi böyle bir rezilliğin yaşanmaması için. Ne encümen kararı var ortada ne de benzer bir karar var. Böyle bir şey olsa mutlaka bilgimiz olurdu. Ben şahsım adına söyleyeyim ki ben meclis üyesiyim. Kırkpınar’ın merkezinde Kırkpınar Belediyesinden kalma bir otel binasının yıkım kararı olsa; yani en azından nezaketen bana bunun bildirilmesi gerekirdi. Böyle bir karar ortada yok. O bina 5 yılın üzerinde bir süredir otel olarak kullanılıyor. 40 yıllık bir bina önceden de Kırkpınar Belediyesi’nin hizmet binasıydı. Dolayısıyla burada bir yanlışlık ve bir hata var. Bu hatayı bilerek veya bilmeyerek İbrahim Başkan veya İbrahim Başkanın etrafındaki ekip arkadaşları böyle bir rezilliğe çanak tuttular. Bizi bu kadar zor duruma soktular.”

Yıkımın yasal olmasının söz konusu olmadığını ifade eden Fil, bu binanın belediyenin mülkü olduğunu belirterek şunları söyledi: "Belediye kendi mülkünü içinde müsteciri varken tebliğ etmeden, müstecirini çıkarmadan yıkabilir mi böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Ben henüz oturup bu konuyu konuşma fırsatı bulamadım.”

Kapanan Kırkpınar Belediyesinin Başkanı Niyazi Bağdat, yaşananların Sapancaspor Kulübü için istenen paranın verilmemesinden kaynaklandığını iddia ederek, belediye muhasibi ile yapılan tartışmanın hemen ardından yıkım ekibinin geldiğini söyledi.

Yıkım yapılması için encümen kararı gerekli olduğunu belirten Bağdat, sözlerine şöyle devam etti: “Belediye İmar Kanunu’na göre diyelim ki herhangi bir yapının imara aykırı, ruhsata aykırı olarak yapılmış olsun. Buna kanun gereği çeşitli tebligatlar yapılır. Yapan kişi imara aykırılık durumunun düzeltilmesi için uyarılır. Ondan sonra encümen kararı alınır. Bu encümen kararı alındıktan sonra her türlü ikaza rağmen binanın sahibi imara aykırı olan taraflarını düzeltmediği takdirde yıkım kararı alınır. Burası belediye binası. Daha evvel bu bina 1986 yılında yapıldı. Binayı yapan benim. Belediye binası olarak yaptık. Daha sonra belediyemiz yeni binaya taşındığı için o binaya ben restore ettim ve otel olarak kullanılmak üzere kiraya verdim. Bu bina belediyenin kendi malı. Belediye kendi binasına kepçe vuruyor”

Bağdat, yapılanın tamamen yasalara aykırı olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: ''Sapanca Belediyesinin kanunların kendisine vermiş olduğu yetkileri kötüye kullanarak şantaj yaptığını düşünüyorum.

Bu çok çirkin bir olay. Belediye çok kötü örnek oldu. Bu Belediye Başkanı’nın aslında sırf bu suçtan bile görevden alınması gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda Cumhuriyet Savcılığı’na olayla ilgili bildiklerimi, gördüklerimi hepsini yazıya aktararak müracaat edeceğim''

Kendi binasını kaçak olduğu gerekçesiyle yıkmak isteyen Sapanca Belediyesinden ise gün boyu konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Sapanca’nın Belediye Başkanı İbrahim Uslu ve yardımcısı Hayati Yazıcı’nın telefonuna ulaşılamadığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2012 Pazar 10:53:33
Güncelleme :20 Mayıs 2012 Pazar 16:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?