7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

Üniversitede yumurtalı sigara eylemi

ÜNİVERSİTEDE YUMURTALI SİGARA EYLEMİ

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) bir grup öğrenci, sigara paketlerine yumurta fırlatarak sigara üreticilerini protesto etti.

SAÜ Sigarasız Bir Dünya Topluluğu üyesi öğrenciler, 'Dumansız Kampüs' sloganıyla başlattıkları kampanya kapsamında, öğrencilerden Dumansız Kampüs Sözleşmesi için imza topladı. İmza töreninin ardından öğrenciler yanlarında getirdikleri yumurtaları, sigara üreticilerini protesto amacıyla topladıkları sigara paketlerine fırlattı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, Türkiye'de sigaraya bağlı kanserden 120 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, dünyada ise 5 milyon insanın sigara nedeniyle öldüğünü söyledi. Bağımlılığa sadece sigara olarak bakmadıklarını anlatan

Balcı, şöyle konuştu: "Sigaranın yanında alkol, kumar, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı var. Her bağımlılık bir diğerini tetikler, sigara da diğer bağımlılıkları tetikliyor. Uyuşturucuya hiçbir zaman doğrudan uyuşturucuyla başlanmaz, sigarayla başlanır. Bağımlılık sadece sigarayla ilgili değil. Kumar da bir bağımlılık. Ayrıca kumar birçok bağımlılığa kapı açan bir bağımlılık türü. Cinayetler, cinnetler, ailelerin dağılması, kumarla beraber sigara, alkol ve uyuşturucuya başlanması her zaman mümkün.

Türkiye'de 18 ile 35 yaş arası grup yılda 5 milyar dolarlık sanal kumar oynuyor."

Alkol ve kumarın sporla ve eğitimle bağdaşmadığını belirten Balcı şunları söyledi: "Gerçekten de okullarda her türlü zararlı alışkanlığın, madde bağımlılığının bir tehlike olduğu anlatmaya çalışılırken, Türkiye'de 45 okulun ismi piyango lisesidir. Yine bazı okulların isimleri alkol markalarının isimleridir. Spor okullarında alkol markalarının isimleri var. Dolayısıyla sadece sigarayla ilgili kampanya kendi alanıyla etkilidir ama bütün bağımlıklara karşı bir mücadeleyi içine almalıdır. Bağımlılık

insanların özgürlüklerini ellerinden alıyor. Özgürlüğü alınan insanın da onuru elinden alınır."

Türkiye'de sigarayla ilgili mücadelede önemli bir yol alındığını ifade eden Balcı, tüketimde yüzde 13 gibi bir azalma olduğunu söyledi.

Balcı, bağımlılığın yalnızca sigara, alkol, kumar ve uyuşturucudan ibaret olmadığını, internet, bilgisayar ve televizyon bağımlılığının da ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

SAÜ Sigarasız Bir Dünya Topluluğu Başkanı Ertan Kaya da, SAÜ'de bin 530 öğrencinin sigara içmemek için Dumansız Kampüs Sözleşmesi'ne imza attığını belirterek, amaçlarının sigara paketlerine yumurta atarak sigara üreticilerini protesto etmek olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTEDE YUMURTALI SİGARA EYLEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2011 Pazartesi 15:17:03
Güncelleme :18 Nisan 2011 Pazartesi 18:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?