5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Yasak bölgede hayvan otlatanlara ceza

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Geyve İlçesi'nde ormanlık alanda hayvan otlatan 10 kişiye ceza kesti. 

Sakarya Orman Bölge Müdür Hasan Yıldız, Geyve İlçesi'nde 2006 yılının ilk 5 ayında toplam 10 kişiye yasak ormanlık alanlarda hayvan otlatmaktan dolayı ceza kesildiğini belirtti. Orman Bölge Müdür Hasan Yıldız, "Orman Kanunu'nun 19. maddesine göre ağaçlandırılmış sahaların korunması için hayvan otlatılması yasaklanmıştır. Keçi başta olmak üzere orman sahalarına hayvan sokanlara cezai işlem uygulanacaktır. Aynı kanuna göre yangın görmüş alanlarla gençleştirilmeye ayrılan veya ağaçlandırılmış sahalarda hiçbir şekilde hayvan otlatılamaz" dedi. 

Yıldız, Geyve'de Orman Kanunu'nun 19. maddesine göre ormanlık alanlarda hayvan otlatan 10 kişiye cezai işlem uygulayıp, 565 adet hayvana el konulduğunu ifade ederek, vatandaşların bu tür cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için kesinlikle ormanlık alanlara hayvanlarını sokmamalarını, gençleştirme yapılan yerlerde hayvan otlatmamalarını istedi. Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
"Otlatma esnasında ormana en çok zararı dokunan hayvan keçidir. Çünkü bütün ağaç türlerinin yaprak, tomurcuk, sürgün ve hatta kabuklarını ayrım yapmadan yer. Özellikle fidanların tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanıdır. Keçilerin çiğnemesiyle sıkı ve ağır topraklar daha da sıkılaşır. Toprağın havalanma durumu ve su geçirgenliği azalır. Sonuçta erozyon artar. Keçi zararlarının önüne geçmenin tek yolu keçiyi ormandan uzak tutmaktır." 

Ormanları keçi zararından kurtarmak için, orman köylülerini alternatif geçim kaynaklarına yönlendirmek gerektiğini söyleyen Yıldız, bu alternatifleri ise şu şekilde sıraladı:
"Kıl keçisi yerine ıslah edilmiş keçi türleri beslenmelidir. Orman köylüsünün defne, biberiye, kekik, sumak gibi tıbbi ve aromatik bitki üretmeleri teşvik edilmelidir. Orman köylüleri imkanlar ölçüsünde meyvecilik, seracılık, besi inekçiliği, koyunculuk, arıcılık, et ve yumurta tavukçuluğu, el sanatları gibi iş alanlarına yönlendirilmelidir. Her şeyden önce orman sevgisi ve keçinin ormanlara verdiği zarar konusunda halkın eğitimi gerekmektedir."
.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2006 Salı 15:42:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fehmi duman IP: 85.107.217.xxx Tarih : 24.06.2006 12:37:17
Otlatma esnasında ormana en çok zararı dokunan hayvan keçidirCümlesi yanlış.Keçininde ormana zararı vardır bu oran diğerleri yanında son sırayı alır..Müdür diyorki "Çünkü bütün ağaç türlerinin yaprak, tomurcuk, sürgün ve hatta kabuklarını ayrım yapmadan yer".Orman içinde ve dışında yaşayan insanlarlarla özellikle geçimini hayvancılıkla sağlayanlarla sağlıklı iletişim yaptınızmı.Yasak yasak.Bu insanlar dünya tatlısı insanlar bu insanları cezalandırdığınızda küstürdüğünüzde sorun daha da büyür. "Özellikle fidanların tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanıdır. Keçilerin çiğnemesiyle sıkı ve ağır topraklar daha da sıkılaşır. Toprağın havalanma durumu ve su geçirgenliği azalır. Sonuçta erozyon artar. Keçi zararlarının önüne geçmenin tek yolu keçiyi ormandan uzak tutmaktır." Erozyonu keçiler arttırmıyor.toprağı keçiler sıkıştırmıyor.Diyoloğ olmayınca köylününde avukatı olmayınca yetkililer veriyor veriştiriyor.Hayvancılığa darbe indirirsiniz.Yoksa AB Uyum Yasalarında önce keçiyimi yok dedi. Ormanları keçi zararından kurtarmak için, orman köylülerini alternatif geçim kaynaklarına yönlendirmek gerektiğini söyleyen Yıldız, bütün dönemlerde alternatif geçim kaynakları konuşulur.sonuç yok.Tereyağını elinden almadan onun yerine kullanacağı bir yağı ver.Vermede tek taraflı değil katılımcı bir çalışma ile olur."Kıl keçisi yerine ıslah edilmiş keçi türleri beslenmelidir. Orman köylüsünün defne, biberiye, kekik, sumak gibi tıbbi ve aromatik bitki üretmeleri teşvik edilmelidir. Orman köylüleri imkanlar ölçüsünde meyvecilik, seracılık, besi inekçiliği, koyunculuk, arıcılık, et ve yumurta tavukçuluğu, el sanatları gibi iş alanlarına yönlendirilmelidir. Her şeyden önce orman sevgisi ve keçinin ormanlara verdiği zarar konusunda halkın eğitimi gerekmektedir." diyor Yöneticiler hazırladığımız hiç bir projeye sıcak bakmadılar.Sadece konuşmakla olamaz.Köylünün tarafına da bakmak lazım. Fehmi DUMAN Çevre ve İnsan Hakları Savunucusu Sakarya Rehabilitasyon Dernek Başkanı