5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

YTL'nin tanıtım toplantıları devam ediyor

Sakarya, Düzce ve Bolu’da bulunun süpermarket ve market yönecilerine Yeni Türk Lirası (YTL) tanıtıldı. Türkiye’nin 21 ilinde faaliyet gösteren süpermarket ile marketlere detarjan ve kozmetik ürünleri dağıtımı yapan Özgün A.Ş’nin Sakarya Bölge Müdürlüğü tarafından Adapazarı Tuna Tan Tesisleri’nde Sakarya, Bolu ve Düzce’de bulunan müşterilere yönelik Yeni Türk Lirası tanıtım toplantısı yapıldı. Özgün A.Ş. Satış Direktörü Ekonomist Gökhan Köse’nin YTL’yi anlattığı toplantıya çok sayıda market ve süper market sahibi ile yöneticileri katıldı. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türk lirasından 6 sıfır atılacağını ve bunun en çok perakende sektöründe sıkıntılar yaşatacağını belirten Köse, "Türkiye 2005 yılından itibaren yeni Türk Lirası ile tanışacak. Perakende sektörü sancıların en yoğun olarak yaşanacağı sektör. Bunun için önlemlerimizi almalıyız. Türkiye’nin AB’ye, Türk Lirası ile entegre olması mümkün değil. AB sürecinin hızlanması nedeniyle YTL’ye geçiş hızlandı. Ancak YTL’ye Türkiye Cumhuriyeti henüz hazır değil" dedi.

Türkiye’nin YTL’ye geçiş nedenlerini anlatan Köse, "Paramızın satın alma gücü enflasyon nedeniyle sürekli düşmüş ve yıllar içinde kupürlere sıfırlar eklenmiştir. Türk Lirası’nda sıfırların artması nedeniyle parasal değerlerin yazılmasında ve ifade edilmesinde, vezne işlemlerinde, muhasebe ve istatistiki kayıtlarda, bilgi işlem programlarında, ödeme işlemlerinde ve birçok alanda çeşitli sorunlar meydana gelmiştir. Dünyadaki en büyük kupürlü banknotun ülkemize ait olması paramızın itibarını kaybettirmiş ve psikolojik olarak insanları olumsuz etkilemiştir. Bu yüzden Türkiye parasından 6 sıfır atmaya karar vermiştir" diye konuştu. Paradan sıfır atılmasının genellikle bir istikrar programıyla birlikte gündeme geldiğini ve farklı enflasyon oranlarında sıfır atıldığını vurgulayan Köse, istikrar programı başarıyla sonuçlanan ülkelerde kısa bir süre sonra para reformunun gerçekleştirildiğini ve paradan sıfır atma uygulamasının ilk aylarında fiyatlarda yuvarlama nedeniyle az da olsa bir artış olabileceğini söyledi.


Yeni Türk Lirası banknotlarının 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL olduğunu ifade eden Köse, madeni paraların ise 1, 5, 10, 25, 50 kuruş ve 1 Yeni Türk Lirası olduğunu belirtti. Süpermarket ve market yöneticilerini sahte paralar konusunda da uyaran Köse, "1 Ocak 2005 tarihinde YTL, yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl süreyle eski parayla birlikte kullanılacak. Ancak 1 Ocak 2006 yılından itibaren eski paraları sadece Merkez Bankası alacak. Türkiye’de özellikle 5 milyonluk banknotlarda ciddi bir sahte para var. 2006 yılından itibaren eski paralar tedavülden kalkacağı için kalpazanlar ellerindeki eski paraları eritmek isteyecekler. Parayla en çok temas kuran sizler bu konuda çok dikkat etmelisiniz" dedi. Yeni Türk Lirası’na geçiş nedeniyle 31 Aralık 2004 gecesi tüm Türkiye’de bankacılık hizmetlerinin 5 dakika süreyle durdurulacağını söyleyen Köse, Bankalararası Kart Merkezi sisteminin 31 Aralık 2004 gecesi saat 23.58 ile 1 Ocak 2005 saat 00.03 arasında 5 dakika ile hizmet vermeyeceğini ve bu sırada bilgi işlem merkezinde en ufak bir hata olması halinde ise Türkiye’de hayatın felç olacağını vurguladı.
YTL’nin medyatik ve hoş göründüğünü belirten Köse, "Ancak YTL’ye geçişle birlikte umulmadık sıkıntılar yaşayacak kadar ayrıntılar var. Yanınızda çalışan personeli de bir an önce eğitmelisiniz. Yazar kasanın başında çalışan personelin TL ve YTL’nin aynı anda kullanılması sonucu hata yapma oranı çok yüksek. Bunda personelin hiçbir suçu yok, onu bilgilendirmek sizin göreviniz" diye konuştu.

sakarya
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 13:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?