2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Şeker fabrikası APEK'in

Adapazarı Şeker Fabrikası, Ankara'da Özelleştirme İdaresi'nde atılan imzalar ile Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin (APEK) oldu.

Özelleştirme İdaresi tarafından bir süre önce ihaleye çıkartılan Adapazarı Şeker Fabrikası'na 45 milyon 750 ABD Doları ile en yüksek bedeli veren APEK, fabrikanın sahibi oldu. Ankara'da Özelleştirme İdaresi ile APEK arasında yapılan resmi anlaşma ile fabrikanın hisseleri APEK'e devredildi.

APEK Başkanı Ahmet Mülayim, 'bir mucizeyi' gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Adapazarı Şeker Fabrikası'nın başarılı mazisi ne yazık ki, geçmiş dönem hükümetlerinin gerekli yatırımı yapmayışı, bölgemizi ihmal edişi ve bu ihmallerin acı faturalarını bir daha ödemek yine çiftçiler olarak bizlere yüklendi. Fabrikanın kuruluşuna maddi manevi katkı sağlamamız ne yazık ki unutuldu. 1999 yılında yaşanan deprem felaketi ile de yük bir daha üyelerimizin sırtına bindirildi. Üyelerimiz yüzde 49,56 olan haklarından feragat etme pahasına 45 milyon 750 ABD Doları ödeyerek, sorumluluklarına sahip çıkmasını bildi ve hissesini yüzde 99.80'e çıkardı. APEK'liler olarak bugünden itibaren hepimize düşen görev fedakarlıklarımızın karşılığını almak, hedeflediğimiz seviyeyi yakalamak ve fabrikanın bacasının sonsuza kadar tütmesini sağlamaktır. Bugün yoklar ve enkazların arasından yeniden Adapazarı Şeker Fabrikası'nı üretir duruma getirmeyi hedefleyen bizler, bundan sonraki engelleri de beraber olarak aşmayı başaracağız" dedi.

APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mülayim, Adapazarı Şeker Fabrikası'nı almalarında katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, büyük destek gördüklerini belirtti. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın yeniden Sakaryalılar'ın olmasının sağlanması ile bir vefa borcunu daha yerine getirmenin huzurunu ve mutluluğunu yaşadıklarının vurgulayan Mülayim, "Adapazarı Şeker Fabrikası yeniden bölgemize, şehrimize, çiftçilerimize ve Sakaryalılara hayırlı olsun. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın bacasını biran önce tüttüreceğiz" diye konuştu.

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan deprem felekatinde ağır hasar gören ve kullanılmaz hale gelen Adapazarı Şeker Fabrikası bir süre önce Özelleştirme İdaresi'ne devredildi. Özelleştirme İdaresi tarafından hisse attırımına gidilerek fabrikanın borçları sıfırlandı ve ihaleye çıkartıldı. Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ve 5 firmanın katıldığı ihalede en yüksek fiyatı Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi verdi. 45 milyon 750 ABD Doları veren APEK, atılan imzalar sunucu Adapazarı Şeker Fabrikası'nın sahibi oldu.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 17:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?