3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAALİ - SAKARYA
Belediye Sayfaları
Nufus
835.222
Yüz Ölçümü
4.789
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
24.521
Yüz Ölçümü
291
Belediye Sayısı
31
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kocaali Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nde, Sakarya İline bağlı bir ilçe olan Kocaali, doğusunda Akçakoca ilçesi, güneyinde Düzce ve Hendek ilçesi, batısında Karasu ilçesi, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Marmara Bölgesi’nin Batı Karadeniz ile birleştiği yerde, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan ilçe toprakları hafif dalgalı alçak alanlardan oluşmuştur. Karadeniz kıyısındaki düzlüklerin gerisinde hafif eğimlerle yükselen alanlar, bu alanların güneyinde de dalgalı düzlükler bulunur.

İlçe topraklarını Maden Deresi ve Melen Çayı sulamaktadır. Melen Çayı su projesi, son yılların en büyük su projesi olarak ilçenin Ortaköy beldesinde yapımına başlanan barajla devam etmektedir. Baraj bittiğinde İstanbul’un su ihtiyacı karşılanmış olacaktır. İl merkezine uzaklığı 70 km. olan ilçenin yüzölçümü 291 km2 olup, toplam nüfusu 28205’tir.

İlçenin iklimi ılıman olup, kış ayları yağışlı yazları kurak ve sıcaktır. Yazları sıcaklık ortalama olarak 27-30 C , kışları ise -9,-10 C. civarındadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında fındık, mısır, buğday ve şeker pancarı gelmektedir. Fındık üretimine bağlı küçük sanayii kuruluşları bulunmaktadır. Ayrıca Kocaali ve çevresinde yeni yeni küçük ve büyük baş hayvancılık üretim çiftlikleri ve balık üretim çiftlikleri kurulmaktadır. İlçede akarsularda tuzlu ve tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili kesin ve yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak civar ilçelerin tarihi ile paralel olduğu sanılmaktadır. Yörede, MÖ.III.yüzyılda başlayan Bithynia Krallığının egemenliği MÖ.I.yüzyıldaki Roma yönetimine kadar sürmüştür. Bizanslıların Optimation Theması’nın sınırları içerisindeki Sakarya bölgesi zaman zaman Arap istilalarına uğramıştır.

XI.yüzyılın sonlarında Selçuklulardan Artuk Bey’in buradaki Bizanslıları yenmesi ile yöre Selçukluların eline geçmişse de 1072’de yeniden Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Bunun ardından 1097’de Haçlıların, Danişmendlilerin, Anadolu Selçuklularının ve İznik’te merkezi kurulan Nicaia İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. 1322’de Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Maden DeresiCumhuriyet döneminde, 1956’da Belediye teşkilatı kurulmuş, 1988’de de Sakarya’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede Cumhuriyet döneminde yapılmış olan Merkez Camisi dışında herhangi bir eser bulunmamaktadır. İlçede her yılın Temmuz ayının son haftası Kocaali Turizm Kültür ve Fındık Festivali düzenlenmektedir.


 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kocaali.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 21:11:33

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR