7
Mayıs
2024
Salı
MERKEZ - SAKARYA

Sakarya Yaylaları

Soğucak Yaylası

Sakarya ili Sapanca ilçesinde bulunan Soğucak Yaylası deniz seviyesinden 1.100 m. yüksekliktedir. İlçe merkezine 17 km. uzaklıkta bulunan bu yaylada Soğucak Yayla Şenlikleri yapılmaktadır. Ayrıca yaylada çeşitli spor müsabakaları, folklor gösterileri ve halk konserleri düzenlenmektedir. İlin rağbet edilen mesire yerlerinin başında gelmektedir.


Kırca Yaylası

Sakarya İli Pamukova ilçesine 2 km. uzaklıkta Karapınar Köyü’nden 13 km. mesafede bulunan Kırca Yaylası’nda Menekşe Oruç ve Menekşe Olak Köyleri bulunmaktadır. Her yıl Kırca yaylasında şenlikler düzenlenmektedir.


Katırözü Yaylası

Sakarya ili Pamukova ilçesi, Eskiyayla Köyü’nde bulunan Katırözü Yaylası deniz seviyesinden 1.125 m. Yüksekliktedir. Yaylanın yanındaki tepe üzerindeki mağarada sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Yaylanın kaynak suları, doğal güzelliğinden ötürü mesire yeri ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.


Kirpiyan Yaylası

Sakarya ili Geyve ilçesine 28 km. uzaklıkta bulunan Kirpiyan Yaylası yakınında Karagöl yaylası bulunmaktadır. Günümüzde doğal ortamını korumakta olup, yaylada tesis bulunmamaktadır.


Keremali Yaylası

Sakarya ili Akyazı ilçesine 17 km. uzaklıkta bulunan Keremali Yaylası’nın çevresinde dört yayla daha bulunmaktadır. Yaylada yayla evleri olup, yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır.


Sultanpınar Yaylası

Sakarya ili Akyazı ilçesine 45 km. uzaklıkta bulunan Sultanpınar Yaylası ormanlık bir alandadır. Boztepe Köyü üzerinden ulaşılan bu yaylanın çevresinde Güzlek Yaylası, Sultanpınarı Yaylası, Yörükyeri Yaylası, Çiçekli Yaylası ve Acelle Yaylası bulunmaktadır.

Sultanpınar Yaylası’nda turistik tesisler, yayla evleri ve pansiyonlar bulunmaktadır.


Acelle Yaylası

Sakarya ili Akyazı İlçesi’nin 35-40 km güneyinde bulunan Acele Yaylası, geniş ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Yayla içerisinde Enişte Deresi’nin yatağı bulunmaktadır.

Acelle yaylasında her yıl Temmuz ayının son haftası, genellikle 25-26-27 Temmuz tarihlerinde şenlikler düzenlenmektedir. Dışardan gelenlerin kalabilecekleri otel-motel, kamp türü konaklama yeri olmayan yaylada, sürekli ikamet edenlerin ahşap evleri vardır. Bunun dışında şenlik boyunca 200-250 civarında çadır kurulmaktadır.


Yanık Yaylası

Sakarya ili Akyazı ilçesinde bulunan Acelle Yaylası’ndan 15-20 dakika uzaklıkta olup, yaylada yayla evleri vardır.


Çiğdem Yaylası

Sakarya ili Hendek ilçesinde bulunan, deniz seviyesinden 1.500 m. yüksekliğindeki Çiğden Yaylası yöresel topukotu olarak isimlendirilen çimle kaplıdır. Hafif eğimli tepelerden oluşan yaylada yayla evleri bulunmaktadır. Her yıl Temmuz aylarında yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Bu yayla aynı zamanda Türkiye’nin on yaylasından biri olarak seçilmiştir.


Karagöl Yaylası

Sakarya ili Taraklı ilçesinin 21 km. kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı üzerinde bulunan Karagöl Yaylası deniz seviyesinden 1.200 m. yüksekliktedir. Yayla 567 hektar genişliğinde bir alanı kapsamakta olup, çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı bir bitki örtüsüne sahiptir.

İlkbahar aylarında karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, Nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekilmektedir. Yaylada her hafta Cuma günleri pazar kurulmakta ve aynı gün çeşitli şenlikler yapılmaktadır. Yaylada ahşap yayla evleri bulunmaktadır.


Hamzapınar Yaylası

Sakarya ili Taraklı ilçesinde bulunan Taraklı Yaylası’nın 1 km aşağısındaki Belengerme Tepesi’nin arkasında kalan Hamzapınarı Yaylası’nda Orman İşletmesi tarafından düzenlenmiş halka açık piknik alanı bulunmaktadır. Soğuk suları ile ünlü olan bu yayla yörenin önemli bir mesire yeridir.


İnönü Yaylası

Sakarya ili Pamukova ilçesinde bulunan İnönü Yaylası, Erikli Yaylası’nın yakınındadır. Hüseyinli Köyü üzerinden ulaşılan bu yayla İstanbul ve İzmit’ten gelenler tarafından dinlenme ve piknik yeri olarak kullanılmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 20:27:07

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?