19
Mayıs
2024
Pazar
PAMUKOVA - SAKARYA
Belediye Sayfaları

Bilirkişi heyeti yeniden Pamukova'da

Sakarya’nın Pamukova İlçesi’nde meydana gelen hızlandırılmış tren kazasının ardından, vagonlardaki imdat frenlerinin çekildiği iddiaları üzerine, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti vagonlarda yeniden inceleme yaptı.

Geyve Cezaevi’nde tutuklu bulunan yardımcı makinist Recep Sönmez’in eşini arayan bir kişinin, "Kazadan önce imdat frenini çektim" şeklindeki ifadesi üzerine makinistlerin avukatı İsmail Gürses harekete geçerek, yeniden keşif yapılmasını talep etti. Avukat Gürses’in başvurusu üzerine, Adapazarı 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Gülten Matur başkanlığında Sakarya Üniversitesi’nden Makine Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Oğur, Elektronik Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Sadettin Aksoy ve Makine Yüksek Mühendisi Yard. Doç. Dr. Kenan Gener’den oluşan bilirkişi heyeti, TÜVASAŞ’a geldi. Bilirkişi heyeti hasarlı vagonların çekildiği alanda, söz konusu imdat frenlerinin çekildiği iddia edilen 2. ve 5. vagonlarda incelemelerde bulundu. Yaklaşık 2 saat süren ve basın mensuplarının alınmadığı inceleme sonrasında heyet, herhangi bir açıklama yapmadan TÜVASAŞ’tan ayrıldı.


Makinistlerin avukatı İsmail Gürses ise, yapılan inceleme sonrasında iddianın doğrulandığını, 2 ve 5. yolcu vagonlarının imdat frenlerinin çekildiğinin bilirkişi tarafından tespit edilerek raporlara geçirildiğini söyledi. Gürses, "Yapılan incelemede imdat frenlerinin çekilmiş olduğu görüldü. 2. ve 5. vagonda imdat frenlerinin çekildiği tespit edildi. Bu konuyla ilgili 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Kendilerine 20 günlük bir süre verildi. Raporlarını hazırlayıp mahkemeye sunacaklar. Rapor çıktıktan sonra değerlendirmesini hep birlikte yapacağız. Konumuz imdat freni, fren balataları ve bujilerle alakalıydı. Bunlar teknik konulardır. Ben teknik bilgi sahibi değilim. Teknik kişiler raporu verdikten sonra yorum yapabilirim. Bilirkişilerin vereceği rapora göre biz de bir tutum ve davranış şekli belirleyeceğiz. Benim gözlemlediğim 2 adet imdat freninin çekildiğidir. Bunlar hepsi tutanaklara geçti" dedi.

iha-sakarya
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 15:07:19
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 17:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?