24
Mayıs
2024
Cuma
PAMUKOVA - SAKARYA
Belediye Sayfaları

Pamukova çileği AB yolunda

Pamukova'nın köylerinde bu yıl ilk defa uygulanan Malçlı Çilek Projesi’ne katılan köylüler, ilk meyveleri toplamaya başladı.

Pamukova İlçesi’ne bağlı Çilekli, Katırözü, Hüseyinli, Kemaliye ve Bakacak köylerinde İl Özel İdare, Kaymakamlık, Tarım İl Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanan kaynakla 40 çiftçi, Malçlı çilek üretimine başladı. Geçen yıl temmuz ayında Adana’dan ihale ile devlet tarafından satın alınan özel çilek fidelerinin tarlalara dikilmesinin ardından köylüler, bu yıl ilk meyveleri topladı.

Çilek tarlalarında inceleme yapan Pamukova Kaymakamı Hasan Göç ve Pamukova Belediye Başkanı Ferudun Turan, Pamukova çileklerinin Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu belirterek, ürünlerin tamamen doğal yollarla yetiştirildiğini söyledi. Kaymakam Hasan Göç, ilaç, hormon, gübre ve zirai ilaç kullanmadan tamamen doğal ortamda yetişen çileklerin 1 yıl sonra ilk meyvelerini verdiğini söyleyerek, devlet desteğiyle ilk defa bölgede uygulanan projenin çok başarılı olduğunu belirtti.

Kaymakam Göç, "Bölgede ilk defa Malçlı çilek üretimine başlandı. Projeden toplam 40 çiftçimiz yararlandı. Çiftçilerimiz projeden çok memnun. Bu proje tamamen devlet desteğiyle yapıldı. Hormon, zirai ilaç, gübreleme olmadan çilekler tamamen doğal ortamda yetişiyor. Projeyi diğer bölgelere de yaymayı hedefliyoruz. Çilekler AB pazarında değerlendirilecek, görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Pamukova Belediye Başkanı Ferudun Turan ise, bölgede daha önce üretilen çileklerin küçük olduğunu kaydederek, gerçekleştirilen projeyle ürünlerin eskisine göre daha iyi olduğunu söyledi. Başkan Turan, "Çilekleri AB pazarında değerlendirmek için görüşmelere başladık. Belçika Organik Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ile görüşüyoruz. Amacımız Avrupa pazarına girmek" şeklinde konuştu.

Projeyi uygulayan köylüler ise, daha kaliteli ürün aldıklarını ve çileklere kolay pazar bulduklarını söylerken, fiyatın ucuz olmasından ve çileklerin hormonlu sanılmasından yakındı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 16:00:25
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 12:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?