23
Mayıs
2024
Perşembe
PAMUKOVA - SAKARYA
Belediye Sayfaları

Pamukova süs bitkiciliği ile kalkınacak

Pamukova'da, KRP Fidancılık tarafından, fidancılık ve süs bitkisi üretimi konusunda çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Pamukova Ulusoy Tesisleri’nde, KRP Fidancılık tarafından düzenlenen çiftçileri bilgilendirme toplantısına Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, Pamukova Kaymakamı Hasan Göç, Pamukova Belediye Başkanı H. Ferudun Turan, İlçe Tarım Müdürü Süleyman Akyıldız, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Demiröz, İlçe Emniyet Müdürü Zeki Ateş, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

KRP Fidancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Körpi, dış mekan süs bitkiciliği ve fidancılık konusunda Pamukova’nın önemli bölgelerden biri olduğuna dikkat çekerek, çiftçilerin kabul etmeleri durumunda bölgede sözleşmeli fidancılık yapmaya hazır olduklarını söyledi. Körpi, fidanların üreticilere ücretsiz olarak verileceğini, çiftçilerin ise fidanları aldıktan sonra pazarlanıncaya kadar geçen tüm aşamalardan sorumlu olacağını ifade etti.

Körpi, "İkinci sene söküm yapmaya başlarsanız fidan başına 2 YTL, üçüncü sene sonrasında 4 YTL, dördüncü sene sonrasında 5,5 YTL ve beşinci senede söküm yaparsanız da fidan başında 7 YTL para kazanacaksınız" dedi.

Pamukova Belediye Başkanı H. Ferudun Turan ise, gece gündüz çalışarak ürettiği ile kalkınan bir toplum olacaklarını söyledi. Başkan Turan, "Gece gündüz çalışarak ürettiğimizle kalkınacağız. Ne AB, ne de başka birlik aramamıza gerek yok. Kendimizden başka dostumuz yok. Üretip kalkınacağız, yeni ürünler ve üretim şekillerini geliştirerek, teknolojiyi kullanarak, kooperatifleşerek, şirketleşerek birlikte kalkınacağız" diye konuştu.

Pamukova ovasının Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olduğunu ifade eden Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar da, dış mekan süs bitkiciliği üretme konusunda Pamukova’yı marka haline getireceklerini söyledi. Pamukova İlçesi’nin bitkisel ve hayvansal üretimde toprak ve iklim yapısı ile hiçbir yerde bulunmayacak ölçüde iyi ve verimli bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Çakar, "Verimli ovada geçimini tarımdan sağlayan çiftçinin, bölünmüş parçalanmış küçük arazi yapısı ile rekabetçi olması mümkün değil. En ciddi sıkıntımız parçalanmış araziler. Doğru seçim yaparak araziyi iyi kullanmalıyız. Bu verimli arazilerde en büyük hedefimiz dış mekan süs bitkisi üretmek. Pamukova’yı Türkiye’nin markası yapacağız. İthalata verdiğimiz milyonlarca doları Türkiye’de bırakacağız" şeklinde konuştu.

Toplantıda son olarak konuşan İlçe Kaymakamı Hasan Göç, Pamukova için süs bitkiciliğinin önemli bir adım olduğunu ifade etti. Her yıl milyonlarca doların yurt dışına gittiğini söyleyen Göç, "Bu topraklarda üretilen sebze ve meyveler çiftçinin elinde kalıyor. Pamukova’da çiftçi bundan sonra mağdur olmayacak. Çiftçinin mağdur olmaması için elimize bir avantaj geçti ve bu avantajı en iyi şekilde kullanmak için gerekli girişimlerde bulunacağız. Çiftçimiz fidancılık konusunda bilinçli değil. Bir takım tereddütleri var. Bizim amacımız bu alanda yatırım yapmış, bilgisi olanları çiftçilerimizle tanıştırarak, ülke menfaatlerini korumak" diye konuştu.

Bilgilendirme toplantısında çiftçiler de, fidancılık yetkililerine soru sorarak fidancılık hakkında bilgi aldı.

 

iHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 14:52:06
Güncelleme :13 Temmuz 2005 Çarşamba 14:03:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?