20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAPANCA - SAKARYA

Çiçek'ten sağduyu çağrısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Balıkesir'in Altınova beldesinde Doğu kökenli vatandaşlar ile yerli halk arasında çıkan tartışmalar nedeniyle vatandaşları uyararak, "Kimse, kendiliğinden kendisini devletin yerine, güvenlik birimlerinin yerine koyarak bir çabanın, bir gayretin, bir cezalandırmanın içerisine girmemesi gerekiyor" dedi.

Bayram tatilini Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan Güral Otel'de geçiren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, global ekonomik kriz ve Türkiye gündemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 700 milyar dolar desteğinin global kriz için gündeme geldiğini ifade eden Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Bu daha çok ekonomistlerin değerlendireceği bir konudur. Bu uluslararası kriz bizden başlamadı. Dolayısıyla bizim çabamızla önlenecek bir durum değil. Biz de kendi ülkemizin bu krizden en az etkilenmesi için devamlı gündemde tutuyoruz. Bununla ilgili tedbirleri almaya devam ediyoruz. Bu ilgili bakan arkadaşımızın yakın takibinde. Ancak geriye dönük yapılmış reformlar Türkiye'yi bu tip krizlere daha dayanıklı hale getirdi. Temenni ederiz ki Amerikan Kongresi'nde kabul edilen bu karar, bu krizin en az hasarla atlatılmasına vesile olsun" dedi.

Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın Çankaya Üniversitesi'nde ilişiğinin kesilmesiyle ilişkin sorusuna Çiçek, "Onu bilmiyorum, o özel bir mesele. O konuda hiçbir bilgim yok. Neden dolayı yapıldığını bilmediğim için bir yorum yapamam. Çünkü üniversiteden bundan dolayı engellendi tarzında açıklama duymadım. Haber kanallarından duyduğum bir şey. O konularda fazla bir şey söyleyemem. Özel bir meseledir bu" diye konuştu.

2009'da Türkiye'nin DNA'sının çıkarılması çalışmalarının suçlularla daha mücadeleyi mi öngörüyor sorusuna da Çiçek, "Bu türlü tedbirlerin çok yönlü sonuçları olur. Biz işin güvenlik yönünden bakarsak, suçluların tespitinde, suçla mücadele getirebileceği bir takım kolaylıklar var. Bunun dışında her bilim dalı açısından istifade edilecek sonuçlar var. Mesela bir nüfus sayımı yaparız biz. Nüfus sayımı birçok alanda veri ortaya koyar. Herkes de kendi yönünde bundan istifade eder. DNA meselesi de böyle bir sonuçtur. Her bilim dalı her alanda bu tür şeylerden istifade edebilir. Ceza hukuku anlamında bakıyorsak, suçluların tespitinde önemli bir imkandır. Bir takım hukuki ihtilafların çözümünde bunlar teknik delil niteliğindedir, teknik veridir. Bunlar da adalet ulaşmada büyük kolaylık sağlar" dedi.

Balıkesir'in Altınova beldesinde Doğu kökenli vatandaşlar ile yerli halk arasında çıkan tartışmaların diğer illere sıçrama ihtimali var mı sorusuna da Çiçek, şu cevabı verdi: "Bu konuyu kendi çapında tutmadığımız takdirde, farkında olmadan bu türlü endişelere su taşımız oluruz. Maalesef orada sorumsuz davranış söz konusudur. Buna güvenlik birimleri zamanında el koymuştur. Yargı mercileri de soruşturmayı başlatıyor. Bunu bütün Türkiye çapında değerlendirme konusu yaparsak, endişe ettiğiniz sonuçlara biz de farkında olmadan yardımı olmuş oluruz. Herkesin şu ortamda biraz daha sağduyu olması gerekiyor. Akıllı davranması gerekiyor. Olup bitenler konusunda devlete yardımcı olması lazım. Devletin güvenlik birimleri, mülki amirleri, yargı makamları, zaten suçluları bulup çıkarır. Gerekli tedbirleri alıyor. Alacaktır. Onlara yardımcı olmak lazım. Kimse, kendiliğinden kendisini devletin yerine, güvenlik birimlerinin yerine koyarak bir çabanın, bir gayretin, bir cezalandırmanın içerisine girmemesi gerekiyor. Bu son derece yanlış olur. Hem ülke zarar görür, hem kendisi zarar görmüş olur. Herkes soğuk kanlı ve aklı başında davransın, bunu tavsiye ederim."

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 16:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?