2
Mayıs
2024
Perşembe
SÖĞÜTLÜ - SAKARYA
Belediye Sayfaları
Nufus
835.222
Yüz Ölçümü
4.789
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
14.115
Yüz Ölçümü
143
Belediye Sayısı
20
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Söğütlü Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nde, sakarya İline bağlı bir ilçe olan Söğütlü, kuzeyinde Ferizli ve Kaynarca ilçeleri, doğusunda Hendek ilçesi, güney ve batısında Sakarya ili ile çevrilidir. İlçenin kuzeybatısında Kaynarca ilçesi ile doğal sınırı oluşturan Ohlak Dağı (353 m.) yer almakta olup, ilçenin en yüksek tepesidir. Sayalık Tepe ( 103 m.), Ihlamurluk Tepe, Kurudil tepe, Kel Tepe (140 m.) ve Yeşil Tepe ilçenin diğer yükseltileridir. Sakarya Irmağı boyunca Sakarya Ovası, Çark Suyu boyunca da çarkovası ilçenin belli başlı düzlükleridir.

İlçe topraklarını Sakarya Nehri, Kumdere ve Çark Suyu sulamaktadır. İlçe sınırları içerisinde Akgöl Gölü, Aslanlar sulama barajı göleti ve birçok küçük çaplı gölet bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 31 m. yüksekliktedir. İl merkezine 18 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 143 km2 olup toplam nüfusu 13.825’tir.

İlçenin Karadeniz’in Batı kesiminde ve Marmara Bölgesinin doğusunda yer alması nedeniyle Akdeniz İklimi İle Karadeniz iklimi bir arada görülür. Yazları serin, kışları ılık ve yağışlı geçer. Yağışlar kışları genellikle yağmur şeklinde düşer. İkliminden ötürü ilçede gür ve sık ormanlar oluşmuştur. Bu ormanlarda Meşe, palamut, ıhlamur, dişbudak, yabani kestane, akasya, Çam ağacı bulunmaktadır.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sakarya Irmağı ve Çark Suyu Deresi boyunca uzanan verimli topraklarda başta mısır olmak üzere, şeker pancarı, kabak çekirdeği, süpürge otu üretimi yapılmaktadır. Tarım modern tarım araç gereçleri ile yapılmakta olup, sebze ve meyve üretimi sadece bölge halkının ihtiyacını karşılayabilecek kadar yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta kültür ırkı süt inekçiliği yapılmaktadır. Bölge genelinden elde edilen süt, ilçe merkezinde Tikveşli, Turnalar ve Çamlı süt ürünleri imalathane ve süt fabrikalarında işlenmektedir. Ayrıca ilçede sanayi kuruluşu olarak küçük çapta süt ürünlerini işleyen fabrikalar ile bir adet un fabrikası bulunmaktadır.

Söğütlü ilçesinin tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak İl merkezine yakınlığı dolayısı ile aynı tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.

XI.yüzyılın sonlarında Selçuklulardan Artuk Bey’in buradaki Bizanslıları yenmesi ile yöre Selçukluların eline geçmişse de 1072’de yeniden Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Bunun ardından 1097’de Haçlıların, Danişmendlilerin, Anadolu Selçuklularının ve İznik’te merkezi kurulan Nicaia İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. Konuralp ve Akçakoca tarafından 1324’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Yöredeki ilk Osmanlı yerleşimi Soğucak Köyü’nün bulunduğu yerde idi. 1877-1878 Osmanlı Rus ve Balkan Savaşı’ndan sonra yöreye Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutluk’tan gelen göçmenler yerleştirilmiştir.

Kurtuluş savaşı sırasında Yunan işgaline uğrayan yörede, bugünkü karakol binası Yunan karargahı olarak kullanılmıştır. Yunanlılar Söğüteli’nden sonra Ferizli’ye doğru yayılma eğilimi göstermişlerse de Halil Molla ve İpsiz Recep’in çetelerinin direnişi karşısında geri çekilmişlerdir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da 20 Haziran 1921’de Yunan kuvvetleri bölgeyi terk etmişlerdir.

Cumhuriyet döneminde bir nahiye olan Söğütlü, 1990 yılında Sakarya’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 21:19:17

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR