17
Mayıs
2024
Cuma
TARAKLI - SAKARYA

Dedeler Köyü, kaya parçaları tehditi altında

Sakarya’nın Taraklı İlçesi’ne bağlı Dedeler Köyü’nde bir mermer ocağından çıkarılan büyük kaya parçaları, bölgede sık sık yaşanan toprak kaymaları nedeniyle köye ait 500 dönümlük araziyi kullanılamaz hale getirdi.

Kaya parçalarının her gün biraz daha köye doğru yaklaştığını ve büyük korku yaşadıklarını belirten köylüler, duruma isyan etti.

Taraklı İlçesi’ne bağlı Dedeler Köyü’nün yakınında bulunan özel bir şirkete ait mermer ocağından çıkarılan kayalar, 500 nüfuslu köyü tehdit ediyor. Büyük kayaların zamanla yerlerinden oynayarak aşağıya yuvarlandığını ve 500 dönümlük arazinin taşlarla kaplandığını belirten vatandaşlar, arazinin artık kullanılamadığını belirttiler.

Konuyu defalarca şirket yetkililerine ve ilgili makamlara ilettiklerini belirten köylüler, hiçbir önlem alınmadığını söyleyerek, "Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden bir ekip gelerek inceleme yaptı. Yağmurlarla birlikte toprak kayması meydana geldiğini ve kayaların yuvarlandığını söylediler; fakat hiçbir önlem alınmadı" dediler.

Köy Muhtarı Erol İşbilir, sürekli heyelan olduğunu ve tarım arazilerini kaybettiklerini belirterek, "Arazi artık kullanılmıyor. Ayrıca yüzlerce ağaç da kayalar tarafından devrildi. Böyle giderse yakında köyümüz kayaların altında kalıp yok olacak. Yetkililer, kayaların altında birinin kalıp ölmesinin ardından mı önlem alacak?" diye tepki gösterdi.

Mermer ocağının yakınında, gazetecilerle röportaj yapan köylüler, bir anda dev bir kaya parçasının üzerlerine doğru geldiğini görünce büyük panik yaşadı. Kaçışan köylüler, "Yetkililer, kimse hayatını kaybetmeden bu konuya bir çözüm bulsun" diye konuştular.

SAKARYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2004 Çarşamba 12:17:59
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 17:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?