4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALKARA - TEKİRDAĞ
Nufus
728.396
Yüz Ölçümü
6.218
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
56.484
Yüz Ölçümü
1.149
Belediye Sayısı
72
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Malkara Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde, Tekirdağ İline bağlı bir ilçe olan Malkara, doğusunda Merkez ilçe, kuzeybatısında Uzunköprü, kuzeydoğusunda Hayrabolu, güneydoğusunda Şarköy, güneyinde Gelibolu, batısında ise Keşan ile çevrilidir. Tekirdağ’ın batı kesiminde yer alan Malkara’nın arazisi küçük akarsuların parçaladığı dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin en önemli düzlükleri Evrenbey, Kırıkali, Hacısungur, Gözsüz, Karacahalil, Kalaycı, Sağlamtaş, İbribey ovalarıdır. İlçenin güney ve güneybatısını Koru Dağı (676 m.) ile güneydoğusunu Ganos (Işıklar) Dağının uzantıları engebelendirir.

İlçe topraklarını Ergene ve Meriç nehirlerini besleyen küçük akarsular, Hayrabolu ve Büyükdoğanca (Çamlıca) dereleri sulamaktadır. Karaiğdemir ve Kadıköy barajlarının iki yapay gölü de burada bulunmaktadır. Ayrıca ilçede sulama amaçlı olarak yapılan Yaylagöne, Vakıfidemir, Yenidibek (Pişman), Doluköy, Küçükhıdır, Karacagür ve Sırtbey göletleri vardır. İl merkezine 56 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.149 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 59.125’tir.

İlçede Kara iklimi hüküm sürmekte olup, kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yazlar da, genellikle sıcak ve kuraktır. Yıllık yağış ortalaması 500 milimetredir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, üzüm ve arpadır. Az miktarda elma, yulaf, erik, baklagiller yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmakta olup bunlar, süt inekçiliği başta olmak üzere sığır, koyun ve keçidir. İlçede sanayii kuruluşu olarak un, yağ, yem, tekstil makineleri, tarım aletleri fabrikaları ile hayvansal ürünleri işleyen mandıralar bulunmaktadır.

İlçe topraklarında linyit yatakları bulunmaktadır. Üretilen kömürler Trakya bölgesi ile İstanbul’a pazarlanmaktadır. Kömür, ilçe ekonomisinde son derece önemli yer tutmaktadır.

Malkara’nın Eski Çağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamakla beraber MÖ.VI.yüzyılda Persler tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Tarihi kaynaklarda, Pers Kralı Kserkes zamanında Yunan şehirleri ile yapılan savaşlar ( Pers savaşları ) sırasında, Malkara’ya çok yakın olan Gürgen bayırı denilen yerde bir kalenin yapıldığı öğrenilmektedir. Bu kale civarında birçok yılan bulunduğundan ve kaleye bu nedenden ötürü Farsça Margar ve Margaar adı verilmiştir. Malkara sözü, yılanlı mağara veya yılanlı kale anlamına gelmektedir.

MÖ.IV.yüzyıl başlarında yöreyi ele geçiren Büyük İskender, Pers egemenliğini sona erdirmiş ve buradaki Odrys Devleti’ni Makedonya Krallığı’na bağlamıştır. Daha sonra Galat akınlarına uğrayan yöre, İskender’in ölümünden sonra Seleukosların hakimiyetine girmiştir. Malkara Trakya ile birlikte, MÖ.168’de Roma egemenliğine girmiştir.

MS.395 – 1354 Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye ayrılmasından sonra Magalohora ve Migalogora isimleri ile tanınan Malkara Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’nun toprakları içerisinde kalmıştır. MS.IV.yüzyılda Gotların, Bizans döneminde de Avarlar ile Slavların istilalarına uğramıştır. VII.yüzyılda Araplar, VIII.yüzyılda Bulgarlar, XII.yüzyılda Peçenekler tarafından yağmalanmıştır. XI.yüzyılda Bizans’ın Trakya Theması sınırları içerisinde yer almıştır. Osmanlılar tarafından 1357 de ele geçirildi ise de, yeniden Bizanslıların egemenliğine girmiştir. 1361 yılında, I.Murat döneminde Hacı İlbey tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde Anadolu’dan getirilen Yörükler Malkara ve çevresine yerleştirilmiştir. Daha sonra Ankara ve Çankırı’dan getirilen Ahi grupları da yine buraya yerleştirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Malkara Evlad-ı Fatihan ismi ile anılan akıncıların merkezi olmuştur. Edirne-Belgrat karayolu önem kazanınca da Malkara eski önemini yitirmiş, bu arada bazı devlet adamlarının sürgün yeri olmuştur.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Malkara’ya geniş yer vererek Malkara’nın 1.150 haneden oluştuğunu, evlerin kiremit örtülü, bakımlı bir şehir olduğunu belirtmiştir.

XIX.yüzyıl sonlarında Edirne vilayetinin Tekfurdağ (Tekirdağ) sancağına bağlı kaza merkezi idi.1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda Ruslar Tekirdağ’ı işgal edince, oradan Malkara’ya göçler olmuştur. Malkara Balkan Savaşı sırasında 9 Kasım 1912’de Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir. 1913 yılında bu işgalden kurtarılmıştır. I.Dünya Savaşı sonrasında Yunanlılar Malkara’yı 20 Temmuz 1920’de işgal etmiş, 14 Kasım 1922 tarihinde şehri boşaltmışlardır. Cumhuriyet döneminde de ilçe konumunu sürdürmüştür.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Trak krallarına ait tümülüsler, höyükler, bulunmaktadır. Bunların başlıcaları, Kartaltepe, Tavşantepe, Kırıkali Köyü, Batkın, Hacısungur, Kürtüllü, Kozyörük, Saynır, Tekke, Pirinçeşme, Kavakçeşme, Gözsüz, Müstecap ve Yılanlı Köyü tümülüsleridir Ayrıca ilçede; Germeyan Kalesi, Kocakale (Karacahalil Kalesi), Elmalı Kalesi, Bolavazt Kalesi, Ömer Bey Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camisi, Gazi Ömer Bey (Turhanoğlu Ömer Bey Camisi) Camisi, Hacerzade İbrahim Bey Camisi, Hüsrev Kethüda Çeşmesi, Baş Çeşme , Mermer Çeşme, Hacı Mehmet Ağa Çeşmesi , Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi, Kilise Kalıntıları ve Turan Bey Hamamı bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.tekirdag.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 21:25:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR