3
Mayıs
2024
Cuma
MURATLI - TEKİRDAĞ
Belediye Sayfaları
Nufus
728.396
Yüz Ölçümü
6.218
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
25.962
Yüz Ölçümü
407
Belediye Sayısı
17
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Muratlı Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Tekirdağ İline bağlı bir ilçe olan Muratlı, doğusunda Çorlu, güney ve güneybatısında Tekirdağ Merkez, batısında Hayrabolu, kuzeyinde de Kırklareli ile çevrilidir. Ergene Havzasında yer alan ilçe toprakları, düz alanlardan oluşmuştur. İlçede yüksek dağlar ve vadiler bulunmamaktadır. Yalnızca batı kesiminde yükseltileri çok az olan tepeler vardır.

İlçe topraklarını Ergene Nehri ve onun kolu olan Çorlu Suyu sulamaktadır. Bunlar Ege Denizi’ne dökülmektedir. İlçenin güney kesimindeki dereler de Marmara Denizi’ne dökülürler. İlçede doğal göl olmayıp, sulama amaçlı Hanoğlu, İnanlı, Kırkkepenekli ve Müsellim göletleri vardır. İl merkezine 24 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 407 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 26.681’dir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması 587.6 mm.dir. Sıcaklık ortalaması 18.7C.dir.

Muratlı Ergene Köprüsüİlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve küçük sanayie dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, mısır, fiğ ve üzüm gelmektedir. Bunların dışında her tür sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirilmekte, kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. İlçede gıda, ambalaj, kağıt, tekstil ağırlıklı küçük sanayi kuruluşları ile bir adet un fabrikası vardır.

İlçenin Eskiçağ tarihi ile ilgili yeterli ve kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 1361 yılında, I.Murat döneminde kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Muratlı, İstanbul-Edirne ve Tekirdağ-Edirne yolu üzerinde önemli bir merkez idi. Aynı zamanda eski sefer yolları arasında bir geçit yeri konumunda idi. Osmanlı hükümdarı l. Sultan Murat, sefer dönüşü bu bölgeden geçerken eski karayolu köprüsünün güneyinde ordugah kurmuş ve bu alanı çok beğenmiş. Bu sırada ilçenin ismi ile ilgili geçtiği söylenen söylentiye göre;

Padişahın yakınlarından biri; “Sultanım bu beldeyi çok beğendiniz.Bu beldeye ne ad verelim?” diye sormuş. Sultan da: “Murat Eli olsun “ diye ferman buyurmuştur.
Bu isim zamanla Muratlı’ya dönüşmüştür.

Tarihin önemli bir olayı da hemen Muratlı’ya yakın Büyük Karıştıran’da geçmiştir. II. Beyazıt oğlu Yavuz Sultan Selim ile bu topraklarda savaşmıştır. Yavuz Sultan Selim, Edirne’ye doğru giderken Muratlı ilçesine bağlı Yukarı Yeşilsırt Köyü’nde Ulaş mevkiinde ölmüştür.

Eski Hükümet KonağıBalkan Savaşı sonrasında Balkanlardan gelen göçmenler buraya yerleştirilmiş, bu yüzden de şehir gelişmiştir. 1935 yılında da Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler Muratlı’ya yerleştirilmiştir.

XIX.yüzyılda Edirne vilayeti Tekfurdağı (Tekirdağ) sancağının Çorlu kazasına bağlı nahiye idi. Cumhuriyet döneminde Çorlu’ya bağlı bir bucak olmuş, 1941’de Belediyesi kurulmuştur. 1957 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

Halk inanışında ölümsüz sayılan Hızır ve İlyas kişiliklerinin birbiriyle ilişkilendirilmesi, Hıdrellez kutlamalarının temelini oluşturur. İnanışa göre Hızır ve İlyas 6 Mayıs’ta bir araya gelirler. Hıdrellez kutlamaları bir bahar bayramı niteliği taşımaktadır. Muratlı İnanlı mesire yerinde her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü “Hıdrellez Şenlikleri” düzenlenmekte, çeşitli kültür ve sanat faaliyetleri yapılmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.tekirdag.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 21:37:13

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR