20
Mayıs
2024
Pazertesi
ARMUTLU - YALOVA

Organik tarım masaya yatırıldı

Organik Tarım Projesi’nin Dünü, Bugünü, Geleceği konulu toplantı Araştırma Enstitüsü salonunda düzenlendi. Toplatıda konuşan Yalova Valisi Yusuf Erbay, “Yalova Organik Tarım alanında Türkiye’nin laboratuvarı olarak önemli bir misyon üstlenmiştir” ded

Yalova’da hızla gelişen Organik Tarım Projesi kapsamında üreticilerin ve proje dahilindeki kamu kuruluşlarının yetkililerinin bir araya getirilerek çalışmaların, gelişmelerin ve sorunların masaya yatırılmasını amaçlayan Organik Tarım Projesi’nin Dünü, Bugünü, Geleceği konulu toplantı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü salonunda yapıldı. Toplantıya Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın yanısıra kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile organik tarımla uğraşan üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yalova Valisi Yusuf Erbay Organik Tarım Projesi’ne büyük önem verdiklerini söyledi. 2008 yılı içerisinde süren ve bitirilen 800 projenin de Organik Tarım’a verilen önemin en somut delili olduğunu söyleyen Vali Erbay, “Yalova’da tüm çalışmalarımız Stratejik Planımız çerçevesinde ilerliyor. İlimizde gelişimini hedeflediğimiz en önemli alan Alternatif Turizm’dir. Eğer ilimizde Alternatif Turizm gelişecekse bunun olmazsa olmazlarından birisi de Organik Tarım Projesidir. Bugün Global anlamda tarıma bir göz attığımızda Dünya ülkelerinin Organik Tarım’a yöneldiklerini görürüz. Eğer Türkiye’de girmeye çalıştığı AB ve gelişmiş Dünya ülkelerinin standartlarını yakalamak istiyorsa Organik Tarım konusuna gereken önemi vermelidir. Eğer Organik tarıma yönelemezsek ne olur. Dünyanın tarım ürünü almak istemediği ülkelerden birisi oluruz. Bu kapsamda ülkemizde çalışmalar başladı. Yalova’da Organik Tarım alanında ki bu çalışmalarda Türkiye’nin öncü ili olmanında ötesinde Laboratuvarı olarak önemli bir misyonu üstlenmiştir” dedi.


2007’DE 500 TON ORGANİK ÜRÜN ELDE EDİLDİ
Toplantıda ilde süren Organik Tarım Projesi hakkında rakamlarada yer veren Vali Erbay, “Yalova’da Organik Tarım Projesi’nin en önemli bölümü sayabileceğimiz Organik Tarım Sertifikasyonu alan üretici sayımızda ciddi bir artış gözleniyor. Şu an için 133 çiftçimiz bu sertifikaya sahip. Organik Tarım için ayrılan il genelinde bin 367 dekar alan mevcut ve bu alanın bin 367 dekarında ise üretim gerçekleştiriliyor. Bu oldukça iyi bir rakam. Bu alanda 35 bin 616 ağaç mevcut. Ve 2007 yılı içerisinde tüm bu ekili alanlardan 496 bin 304 ton organik tarım elde edildi. Organik Tarım Projemiz kapsamında Organik Bal üretimide artıyor. 2007 yılında Organik olarak üretilen bal ise 11 Ton’dur” şeklinde konuştu.


HAYRİYE, SELİMİYE VE FISTIKLI’NIN SULAMA SORUNU KALKIYOR
Organik Tarım Projesi kapsamında Armutlu’da da önemli yatırımlar ve çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Yalova Valisi Yusuf Erbay, “Armutlu ilçemizin Selimiye, Hayriye ve Fıstıklı köylerinde Organik Zeytinciliğin geliştirilmesine yönelik adımlar atıyoruz. Ancak bu bölgede sulama anlamında bir sıkıntı yaşanıyordu. Bunu çözmek amacıyla Hayriye ve Selimiye’de sondaj çalışmaları neticesinde su bulduk. Saniyede 3,5 litre su kapasitesine sahip bu kaynak sayesinde her iki köyümüzde de sulama sorununu ortadan kaldıracağız. Fıstıklı köyünde ise zaten bir Sulama Suyu Projesi’ni hayata geçirmişti. Sulama sağlandığı andan itibaren Organik Zeytinciliğin bu köylerimizde de ciddi atılım yapacağına inanıyorum” diye konuştu.


PAZARLAMA ELEKTRONİK ORTAMA KAYDIRILACAK
Organik Tarım projesinde üretimin önemli olduğuna vurgu yapan Erbay, “Ancak üretici ürettiğini hak ettiği fiyata satabilmeli ve para kazanmalı. Tabi çiftçinin para kazanabilmesi içinse pazarlamanın kuvvetli olması lazım. Bu noktada elektronik ortamın kullanılması gerektiği inancındayım. İnternet üretilen ürünün tüm dünya tarafından tanınması anlamında çok ciddi bir imkan sunuyor. Bu imkanın çiftçilerimiz tarafından kullanılması gerekli” dedi.


DR.EMİN ERGUN, “TÜBİTAK’LA ORTAK PROJE YÜRÜTECEĞİZ”
Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın ardından söz alarak enstitü çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Emin Ergun ise, “Hangi ürünün organik olarak üretileceği konusunda üreticilere destek ve eğitim veriyoruz. Bu çalışma sayesinde üretim ve üretici sürekli desteklenmiş oluyor. Buna bağlı olarak sempozyum ve forumlarda düzenliyoruz. Türkiye 3ncü Organik Tarım Sempozyumu ve Organik Tarım Forumu Yalova’da düzenlendi. Şimdi de Tübitak ile birlikte Organik Tarıma yönelik bir projeyi birlikte yürütebilmek için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde proje netleşecek” dedi.

Konuşmaların ardından üreticilerin sorularına da yer verilirken konuyla ilgili birimlerin yetkilileri soruları cevapladılar

yalovamiz.com
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 23:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?