2
Mayıs
2024
Perşembe
ARMUTLU - YALOVA

Armutlu Genel Bilgi

Armutlu LimanıMarmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde, Yalova İline bağlı bir ilçe olan Armutlu, kuzeydoğusunda Çınarcık, doğusunda Bursa, güneyinde gemlik Körfezi, kuzey ve batısında da Marmara denizi ile çevrilidir. Armutlu Yarımadası’nın batı kesimindeki İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Armutlu’nun güney ve güney bati kesimleri düzlük olup kuzey ve doğuya doğru arazi yükselmektedir. İlçe topraklarını Samanlı Dağları (867 m.) engebelendirmektedir. Bu dağlar yarımadanın batı ucundaki Bozburun’a kadar uzanmaktadır. Karlık Dağı (868 m.), Daz Dağı (867 m.) ve Erikli Dağı (837 m.) ilçedeki diğer yükseltilerdir. Kalem Burnu, Çelikkaya Burnu, Ayı Burnu, Bozburun, Meyhane Burnu ve Kapaklı Burnu ilçenin yarımada üzerindeki denize uzantılarıdır.

İlçe topraklarını Armutlu deresi ile Kaledere Suyu sulamaktadır. İlçe merkezinden geçerek güneyde Marmara Denizi’ne dökülen Armutlu Deresinin meydana getirdiği düzlük ilçe arazisinin en verimli sahalarını oluşturmaktadır. İl merkezine 51 km. uzaklıktaki ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 8.214’tür. Yüzölçümü 28.000 hektardır.

İlçede iklim, tipik bir Marmara Bölgesi ikliminin özelliklerine sahip olup, yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve iliktir. Bitki örtüsü makilik, fundalık, zeytinlik ve çam ormanları ile kaplıdır.

İlçe ekonomisi turizme dayalıdır. Zeytinlik ve tarımsal alanların yerini günümüzde yazlıklar ve siteler almıştır. Armutlu sahilleri, koyları ve radyoaktivitesi yüksek kaplıcaları ile turizm bakımından önem arz etmektedir.

Eski bir yerleşim yeri olduğu sanılan Armutlu’nun eskiçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Armutlu sözcüğünün Armoda veya Armodies’ten geldiği sanılmakta olup, Enrutluk, Emrudili, İmrudili isimleri ile de anılmıştır.

MÖ.V.yüzyılda Bithynia Krallığı’nın sınırları içerisinde olan yöre, MÖ.I.yüzyıldan sonra Roma egemenliğine girmiştir. Roma’nın ikiye ayrılmasının ardından Bizanslıların hakimiyetine girmiş, Bizanslılar ile Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında Orhan Gazi döneminde, 1324’te Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra Bursa İlinin Gemlik ilçesine bağlı bir bucak olan Armutlu, Yalova’nın 1995’te il olması ile ilçe konumuna getirilmiş ve Yalova’ya bağlanmıştır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.marinamap.com/marina-armutlu adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 13:48:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR