16
Mayıs
2024
Perşembe
ÇINARCIK - YALOVA

Bin yıllık çınarlar koruma altında

Yalova'nın Çınarcık İlçesi'ne bağlı Kocadere Beldesi'nde, bin yıllık çınar ağaçları belediye tarafından koruma altına alınıyor.
 
8 adet tarihi çınar ağacının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması, Kocadere Belediyesi'ni harekete geçirdi. Yaşları bini bulan ağaçların gövdelerinde hastalık sebebiyle büyük oyukların açılmaya başladığını belirten Belediye Başkanı Ahmet Öztürk, "Bu ağaçlar beldemizin timsali haline geldi. Tarihe tanıklık eden bu çınar ağaçlarının bir çoğunun bin yaşını bulduğu tahmin ediliyor. Ancak bu ağaçlar artık yer yer çürümeye başladı. Yalova Valiliği'nce Termal yolu üzerindeki çınarlara uygulanan tedavinin bir benzerini biz de beldemizdeki ağaçlara uygulayacağız. Bunun için bazı üniversitelerle irtibata geçmek için arayıştayız. Kısa sürede hangi üniversiteden teknik destek alacağımızı belirleyerek beldemize çağıracağımız uzmanla birlikte ağaçlarımızın tedavisine başlayacağız" dedi. 

Beldedeki tarihi ağaçların çürümeye başlaması en çok da 80 yaşındaki Mahmut Genç isimli dedeyi üzdü. Hatıralarını anlatırken gözleri dolan Mahmut dede, "Bu çınar ağaçları dedelerimizin dedeleri buraya geldiğinde varmış. Dedem de bu çınar ağacının gölgesinde oynayarak büyüdüğünü söylerdi. Benim elimde tutar bu ağaçların altında bana masallar anlatırdı. Şimdi onların çürüyerek yok olduklarını görmeye dayanamıyorum. Onlar çürüdükçe ben de için için çürüyorum. Ne olur dedemin gölgesinde oynadığı ağaçların çürümesine izin vermeyin" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 13:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burak öksüz IP: 88.242.74.xxx Tarih : 8.03.2007 11:50:22
bencede çınarcık ve diğer köyleri için çınar ağaçları çınar ağaçların korunması çok önemli çünkü o çınar ağaçları çok büyük bir tarihi simgeliyor biran önce kontrol altına alınması gerekir gerçektende çınarcık semti ve diğer semtleri doğanın bize vermiş olduğu en güzel yerler