3
Mayıs
2024
Cuma
ÇINARCIK - YALOVA

Çınarcık Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nde, Yalova İline bağlı bir ilçe olan Çınarcık, doğusunda Termal, güneyinde Bursa ve Armutlu, kuzey ve batısında Marmara denizi ile çevrilidir. Marmara kıyı şeridi üzerinde yer alan ilçede Paşa Limanı Burnu, Kocadere Burnu, Dikilitaş Burnu, Dermaz Burnu ve Baba Burnu, Mersin Burnu, Kalem Burnu, Çalıvere Burnu bulunmaktadır. Ayrıca Osman Uçuğu Koyu ve Engerek Koyu ilçenin iki önemli koyudur. İlçenin güneyi ve batısı Teşvikiye Dağları ile engebelenmiştir. Delmece yaylası dağ turizmi açısından önem taşımaktadır.

İlçe topraklarını Kocadere, Teşvikiye Deresi, Koru deresi, Çapana deresi ve Ayderesi sulamaktadır. İl merkezine 17 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 174 km2 olup, 2000 Yılı genel nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 22.564’tür.

İlçe ekonomisi turizme dayalıdır. Delmece Yaylası, Esenköy Beldesi doğal güzellikleri ve plajları ile bir tatil beldesidir. 1994 yılından beri düzenlenen Altın Çınar Festivali ilçenin geleneksel kültürel etkinliğidir.

Çınarcık’ın eskiçağ tarihi ile ilgili yeterli ve kesin bilgi bulunmamaktadır. Yalova yöresi dikkate alınacak olursa Yunanistan’dan gelen Koloni gruplarının kurduğu bu yerleşim alanına Bithynia Krallığı, Roma ve Bizanslılar egemen olmuştur. Bizanslılar ile Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında Orhan Gazi döneminde, 1324’te Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.

Bazı kaynaklarda temiz havası olan şehir anlamında Kio olarak tanınan Çınarcık isminin nereden geldiği konusunda bilgi bulunmamaktadır.

Kurtuluş savaşı sırasında Yunan işgaline uğramış, 19.7.1921’de de bu işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra bir köy olan Çınarcık, Yalova ilçesine bağlı bir bucak konumunda idi. Yalova’nın 1995’te il olmasından sonra Çınarcık da ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.yalovatanitim.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 13:55:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR