29
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇINARCIK - YALOVA

Cama 30 yıldır hayat veriyor

Unutulmaya yüz tutan cam üfleme sanatını sürdürmeye çalışan Veysel Gümüş, ilçe merkezine kurduğu stantta, sanatın nasıl yapıldığını uygulamalı olarak anlatıyor.

Günümüzde yok olmaya yüz tutan cam üfleme sanatının nadir kalmış ustalarından olan Veysel Gümüş, Çınarcık ilçesinde açtığı atölyesinde sanatı sürdürmeye çalışıyor. 30 yıldır yaptığı işin inceliklerini İlçe merkezinde açtığı stantta vatandaşlara uygulamalı olarak anlatan Gümüş, ateşin erittiği cama 3-4 dakika gibi kısa sürede bir birinden ilginç şekiller verdi. En çok ilgili camdan yapılan Mevlevi motifi gördü.

Cam üfleme sanatının bir dönem çok gözde olduğunu dile getiren Gümüş, "osmanlı döneminde yapılan eserler günümüze kadar gelmeyi başarmış ve görenleri etkilemeye devam etmekte. Ancak zamanla otomasyonun gelişimiyle sanat dalının ustaları azalmaya ve yeni ustalar yetişmemeye başladı. Günümüzde ise cam üfleme sanatçısı bir elin parmakları kadar azaldı. 30 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Yıllarımı harcadığım ve hayatımın bir parçasına dönüşen sanatın yok oluşunu izlemek beni çok üzüyor. Bu mesleğin yaygınlaşmasını sağlamak ve halkın cam üflemeye ilgi duymasını sağlamak için Çınarcık'ta bir stant açarak uygulamalı olarak tanıtım yapıyorum. Umarın halkımız bu sanata sahip çıkar ve yeni ustalar yetişir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 12:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?