1
Haziran
2024
Cumartesi
ÇINARCIK - YALOVA

Cama hayat veriyor

ÇINARCIK- Cam üfleme sanatının ünlü ismi Harun Gümüş, maharetli elleriyle şekillendirdiği cam maddesini üfleyerek istediği şekli verdiriyor. Ünlü cam ustası ile Çınarcıkta, açık hava ortamında kurduğu cam işleme tezgâhında, cam üflerken tanıştım. Uzun yıllardan beri Kartal’ın Top servi mahallesi’nde oturduğunu belirten, cam üfleme sanatının sayılı ustalarından olduğu bilinen Harun Gümüş, cam işçiliğinin, cam işlemenin çok zor zanaatlar sınıfından olduğunu belirtiyor.

MAHARETLİ ELLER BOŞ DURMUYOR

Her türlü Hediyelik Cam Eşyalar, Laboratuar Malzemeleri, Aydınlatma Gereçleri, Dekarasyon Aksesuarları, Biblolar, Fantezi Cam Eşya Tasarım ve İmalatı ile ilgili ürettiği el emeği eserlerini sembolik bir ücret karşılığında pazarlayan Harun Gümüş, cam üfleme sanatı ile ilgili şunları söyledi: “ Cam işleme sanatının tarihte bilinen konumu oldukça eskidir. Camın bulunuşuyla, cam işleme sanatının arasındaki süreç te başlamış oldu. Cam üfleme sanatı da Finikeliler tarafından keşfedilir, bulunur ve Mısır’lılara geçer. Cam üfleme sanatı Türkiye’de her ne kadar bilinmiyor olsada şu anda cam üfleme sanatı olabildiğince iyi yerdedir.” Dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ
Yurt dışında da uzun yıllar cam üfleme sanatını icra ettiğini belirten Harun Gümüş, “ Sizinde gördüğünüz gibi umuma açık yerlerde, halkın da görebileceği yerde ve Çınarcık Belediye Başkanı Sayın Murat Erdoğan, Beyin desteği ile sanatımızı Çınarcık Kent Meydanının bir köşesinde kurduğumuz mütevazı tezgâhımızda sanatımızı icra etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ben bu mesleğe gönül vermiş bir cam üfleme sanatı ustası olarak tabiî ki bir süre sonra yerimizi bırakabileceğimiz çıraklar da yetiştiriyorum. 1978 yılında mesleğe başladım ve bıkmadan, usanmadan mesleğimi sürdürüyorum. Bu konuda bana yardımcı olan, uygun bir yer tahsis eden Çınarcık’ın genç ve çalışkan Belediye Başkanı Sayın Murat Erdoğan Beye özellikle teşekkür ediyorum Sayın Başkanımız, sanatçıya ve sanata çok büyük önem veriyor, destek oluyor.” Diye konuştu.

Gümüş, cam üfleme sanatının özellikle meslek liselerinde uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

FETHİ SATICI-kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 13:55:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kübra kılıç IP: 188.58.144.xxx Tarih : 10.10.2009 15:56:55

 çınarcık tatil yeri ve ben her yaz tatile oraya gidiyorum cam üfleme sanati dikkatimi çekti. evet çok hoş güzel süs eşyaları hedielik esyaları istenilen şekılde yapıp satıyor buda güzel iş bencee....