17
Mayıs
2024
Cuma
ÇINARCIK - YALOVA

Yalova: Deprem uzmanları uyarmaya devam ediyor...

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Çınarcık'taki fay hattının kırıldığını, tehlikeli olan bölgenin Armutlu'dan Tekirdağ'a kadar uzanan hat olduğunu söyledi. Gündoğdu, muhtemel bir depremin 7'nin üzerine çıkacağını ve ülkeye maliyetinin 50 milyar doları bulacağını ifade etti.
Yalova'nın Çınarcık Belediyesi tarafından tertiplenen konferansa katılan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, muhtemel bir İstanbul depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bir gazetede kendisi ile yapılan röportajın çarpıtıldığını belirten Gündoğdu, "Ben kimseye muhtemel bir depremde adalar batacak, Abdullah Öcalan da orada boğulacak demedim. Açıklamalarım çarpıtılarak ve abartılarak okurlara aktarılmış" dedi.
17 Ağustos'taki Marmara Depremi'nin Çınarcık'ta bahsedildiği gibi 7.4 olarak gerçekleşmediğini, bu rakamın 6.0 olduğunu hatırlatan Gündoğdu, "Birçok arkadaşımız, bilgiden uzak açıklamalarıyla karikatürlere konu oldu. Biz bilgilere dayanarak, bilimsel açıklamalarda bulunuyoruz. Çınarcık'ta kırılacak denilen fay hattı aslında kırılmıştır. Burada 30 ila 40 yıl içerisinde bir deprem beklentisi elbette var, ancak bu deprem hemen bugün gerçekleşecek demek son derece yanlış. Asıl tehlikeli olan bölüm, Yalova'nın Armutlu İlçesi'nden başlayarak Tekirdağ'a kadar uzanan hattır. Kırılmasını beklediğimiz hat işte burasıdır. Burada başlayacak bir depremin büyüklüğü 7'den az olmayacaktır. Yine Tekirdağ'a kadar uzanan bu hattın yüzde 45'lik kısmı İstanbul ve İzmit arasında kalıyor. Sanayi bölgesinin yakınından geçtiği düşünülürse, buradaki bir yıkımın ülkeye maliyeti 50 milyar doları bulacaktır. Gerek Çınarcık, gerek Yalova ve gerekse diğer deprem bölgelerindeki orta hasarlı binaların yeniden elden geçirilmesi şarttır. Zira muhtemel bir depremde en büyük hasar ve yıkımı buralar görecektir" diyerek, tedbir alınmasını istedi.
Gündoğdu, depremin arkasından gelecek bir tsunaminin gerçeklik taşımadığını ve böyle bir beklenti içerisinde olmadıklarını sözlerine ekledi.
Konferansı Çınarcık Kaymakamı Şükrü Kara, Belediye Başkanı Murat Erdoğan ve çok sayıda vatandaş dikkatle takip etti.
iha-yalova
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2004 Perşembe 14:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?