18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fener’de bir Vatikan doğuyor…

Fener Ortodoks Patrikhanesi’nin internet sitesinde lisan bilmeyen Türk vatandaşlarının yaralanacağı herhangi bir bilgiye yer verilmiyor...

Sitede Patrik Bartelemeos’un konuşması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun tarihçesi dışında her hangi bir Türkçe metine rastlanmıyor.

İngilizce Fransızca, Almanca Yunanca gibi birçok dilden mesajların ve bilgilerin yer aldığı sitede Türkçe’nin kullanılmaması ise kafaları karıştırıyor.

YASALARA GÖRE SUÇ

Sitede Fener Rum Patrikhanesi ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar karşılarına hep yabancı dilden metinlerin çıkması üzerine, "Ne diyorlar anlamıyoruz. Eğer Patrikhane Türkiye’de ise metinlerin önce Türkçe olması ve kendi vatandaşlarını bilgilendirmesi gerekmez mi?" diye soruyorlar.

Sitede, Yasak olmasına rağmen sık sık "ekümenik" sıfatının geçtiğini belirten vatandaşlar, "bu ibareyi Alman Başbakanı kullandı. Ona bir şey diyemeyiz ama Türkiye’de bu yasak. Sitede bu unvanı kullanması yasalarımıza göre suç" dediler.

Sade vatandaşın bu yarısı ise Patrikhane tarafından hiç ciddiye alınmıyor.

BİLGİ İSTİYORUZ

Bir Türk vatandaşı olarak, Patrikhane ile ilgili bilgi almak için sık sık bu siteye girdiklerini belirten vatandaşlar, "Bartelemeos bizden bir şey mi kaçırmaya çalışıyor. Siyasiler uluslararası bazı sorunlar nedeniyle Patrikhaneye ve Patrik’e bir şey diyemiyor. Bizde bilgi almak istiyoruz ama tek kelime bile öğrenemiyoruz. Patrik Bartelemeos’un konuşmasının Türkçe açıklaması ise politik. Hiç bir şey ifade etmiyor. Bu metinlerin kim ilgilenecekse birileri Türkçeye tercüme etsin. Bizde ne dediklerini öğrenelim" ifadesini kullanıyorlar.

Pek haksızda değiller…

Türkiye’de çok tartışılan bir kurumun vatandaştan bir şey saklıyor gibi görünmesi elbette akılara başka şeyler getiriyor...

Türkiye’nin "hayır" demesine rağmen "ekümeniklik" iddiasını evrensel boyutta sürdürmesi, “bunun altında yatan bir şeyler mi var" şüphesini de beraberinde getiriyor...

Vatandaş haklı. Aslında durum daha da karışık...

Yakında bu konuyla ilgili bombalar patlayacak gibi görünüyor...

Patrikhane’nin çevresindeki tüm binaları kiliseye yakın kişilere satın aldırması "ekümeniklik" iddiasıyla birleşince "Yeni bir Vatikan mı doğuyor ?"

Şüphelerini ister istemez yoğunlaştırıyor.

Şimdi konu bu değil...

Patrikhane’nin sitesine hiç Türkçe haber koymaması, meraklı sıradan vatandaşların dikkatini çekiyor... Ve vatandaş haklı olarak soruyor:

Neler oluyor?

Bu konuya zaman zaman değineceğiz...

Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 12:53:42
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 18:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?