28
Mayıs
2024
Salı
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

VALİ, BAZILARINI RAHATSIZ EDECEK

'Kırık Kanatlar', 'Ah İstanbul', 'Kod Adı' ve 'Köprü' gibi dizilerin yönetmeni Çağatay Tosun'un ilk sinema filmi 'Vali', cuma günü seyirciyle buluşuyor.

Sert ve politik bir film yaptıklarını söyleyen Tosun, "Ülkemizdeki birtakım kurumlar ve özellikle üzerimizde etkileri süren insanlar bundan rahatsız olacak." diyor. Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun hayatından esinlenilerek senaryolaştırılan filmde, birtakım örgütlerin Türkiye üzerindeki emelleri anlatılıyor.

Çağatay Tosun, Vali Faruk Yazıcıoğlu'nun (Erdal Beşikçioğlu) söylediği 'Gidenler geri gelmeyecek belki, ama hesap kapanacak' sözünü filmin en önemli cümlesi olarak görüyor. Vali'nin 'Köprü' ile ilgisi olmadığını da söyleyen yönetmen, "Köprü dizisini çekmeseydik de bu film olacaktı." diyerek muhtemel eleştirilerin önüne geçiyor. Filmi çektikten hemen sonra askere giden Çağatay Tosun ile askerlik çantasını hazırlarken 'Vali'yi konuştuk...

İlk filminizi çektiniz. Nasıl bir deneyimdi?

Sinema izler kitlesi, içeriği, teorileri ve uygulaması diziden çok farklı. Ben burada bir öykü anlatıyorum. Bu bir dizi olur, sinema filmi olur ya da klip olur fark etmez. Tabii ki sorumluluğu çok daha fazla. Ölene kadar arkandan gelecek bir şey. Düşünme, yorumlama ve kendimi sağlama açısından bol zamanım oldu. Filmde zamanla yarışmak zorunda değilsiniz. Bir diğer cazip yanı da sanat eseri adayı olması muhtemel bir ürün olması...

Çok farklı bir öyküden bahsediyorsunuz. Ne anlatacak film?

Bu filmi diziden yüzde yüz ayırmak gerekir. Dizinin finalini de yapmıyoruz. Filmde sadece Vali'yi oynayan Faruk Yazıcı karakterinin hanımı ve yardımcısı var. 'Dizide olmayan ne var?' dersen; dizide anlatılamayanlar var. Vali Recep Yazıcıoğlu'nun hayatından esinlendik. Bir karakter ortaya çıktı. Düzgün devlet adamı profilini filme yansıttık.

'Dizide yapamadıklarımız' derken neyi kastediyorsunuz?

Filmin temel yapısı; uluslararası örgütlerin Türkiye üzerinde oynadıkları oyunları, baskıları ve tarihimizde yaşanmış birtakım hadiseleri anlatıyoruz. Devlet içinde, devletini ve ülkesini satan insanların deşifresi var. Yaşanmış olayların perde arkasındaki gerçekleri gün yüzüne çıkarmıyor film; uluslararası yapılanmalar da dahil göz önündeki çarpıcı durumları gösteriyoruz. Film, bakmakla görmek arasındaki farktır.

Film rahatsızlık verecek gibi görünüyor...

Ülke içindeki birtakım kurumlar bundan rahatsız olacak. Özellikle üzerimizde etkileri süren insanlar... Sert söylemi olan dik bir film. Sadece Türkiye içinde değil uluslararası arenada da hepimizin bildiği birtakım örgütlerin bu ülke üzerindeki emelleri deşifre olacak.

Geçmişte yaşanan ölümlerin perde arkası olacak mı?

Türkiye gündemini etkileyeceğine inandığımız iki ayrı ölümün kodları gizli. Biz o yapılanmanın o ölümlerin içinde olduğunu anlattık. Seyircinin hafızasında çok çabuk hatırlayacağı konulara girdik. Seyirci ölümlerin sağlamasını yapacaktır...

Yusuf Bülbül - Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 18:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?