3
Mayıs
2024
Cuma
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Hükümete öneri

Kamuda şirketlerden transfer CEO dönemi için hazırlık başlarken, sendikalar da kamuda hükümetin ekibiyle gelip ekibiyle gideceği memur modeli önerdi.

Hükümet,kamuda müsteşar, genel müdür gibi düzey kadrolara CEO transfer etmek için kolları sıvarken, sendikalar ise "hükümet memuru" önerisi getirdi. Özel sektörde başarılı işlere imza atan yöneticilerin transferi için Devlet Memurları Yasası'ndaki "istisnai memuriyet kadrolarının" kapsamı genişletiliyor.

Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, CEO tasarısının tamamlanması için talimat verdi. Bakanlar Kurulu'nda da ele alınan özel sektörden kamuya transferi kolaylaştıran tasarı 15 gün içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek Meclis'e sevk edilecek.

Taslağa göre, özel sektörde kendini kanıtlayan, çalıştığı şirkete değer katan yöneticiler yüksek ücretlerle kamuya transfer edilecek. İstisnai memuriyet kadrolarına atama yapılabilmesi için kamuda hizmet koşulu kaldırılacak. Müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdür gibi görevlere özel şirketlerden CEO'lar atanabilecek. Böylece kamuya beyin transferi yapılabilecek.

'HÜKÜMET MEMURU OLSUNLAR'
Hükümet, CEO tasarısı konusunda ilgili kurumlar ve sendikaladan da görüş alacak. Memur sendikaları özellikle ücretler konusunda endişe taşıyor. "Hükümet memuru" önerisi getiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "CEO atamaları ücret krizine yol açar. Bunun yerine hükümet memurluğu getirilebilir. Hükümet ekibiyle gelir ekibiyle gider. Bunun için ABD'deki gibi başkanlık sistemine ihtiyaç yok" dedi.

ABD'DE BAŞKAN 2 BİN KİŞİYİ DEĞİŞTİREBİLİYOR
Amerika'da başkanın üst kademe bürokratları değiştirme yetkisi bulunuyor. Başkan, müsteşar, büyükelçi, genel müdürlerden oluşan 2 binin üzerinde kadroyu değiştirebiliyor. Ataması yapılacak bu kişilerin çoğunluğu için de Kongre onayı gerekiyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 22:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?