20
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

KARAYOLLARI ŞARAMPOLE YUVARLANDI: 40 GÖZALTI

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde son yılların en büyük yolsuzluk operasyonu gerçekleştirildi.

Aralarında üst düzey 6 bürokrat, 17 işadamı ve devletin kadrolu başmühendislerinin bulunduğu 40 kişilik şebeke, yol yapım ihalelerine fesat karıştırmaktan gözaltına alındı.

İnşaat şirketlerinin sahipleri ile bürokratların ihale pazarlıkları kamerayla tespit edildi. Bürokratların büyük meblağlı ihaleleri, rüşvet karşılığında anlaştıkları işadamlarına verdikleri ileri sürülüyor. Şebekenin bu şekilde 20 ihalede yolsuzluk yaparak, yaklaşık 250 milyon YTL değerinde vurguna imza attığı iddia ediliyor. Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın'ın oğlu C. Aydın da gözaltına alınanlar arasında.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Bürosu ekipleri, yol yapım ihalelerine fesat karıştırılarak, devletin zarara uğratıldığı iddiaları üzerine harekete geçti. Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü İhale Komisyonu'nca düzenlenen ihaleleri 4 aydır mercek altına alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 'Şarampol' kod adıyla operasyon başlatıldı. Polis, dün sabah saatlerinde 42 ayrı adrese 150 polisle eşzamanlı baskın düzenledi. Kurumun ihale komisyonunda görevli 6 bürokratla birlikte, ismi açıklanmayan 17 inşaat şirketinin üst düzey yöneticileri ve sahipleri ile çok sayıda mühendis ve müteahhit gözaltına alınarak emniyete getirildi. Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın'ın oğlu C.A.'nın da operasyonda gözaltına alındığı öğrenildi.

Zanlıların, yol ihaleleri öncesi bir araya gelerek fiyat belirledikleri, ihaleyi kazanması istenen firmanın en düşük teklifi verdikten sonra diğer şirketlere "çıkma" tabir edilen para dağıttığı ileri sürüldü. Soruşturmayı titizlikle yürüten polis, ihaleler öncesinde inşaat şirketlerinin yetkilileri ile bürokratların buluşmalarını kamerayla tespit etti. Zanlıların 4 gün süreyle emniyette sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Alper Sancar - Zaman
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 15:46:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?