20
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Emekli müdüre yolsuzluk davası

Sigara bölümü British American Tobacco (BAT)'ya satılan Tekel, devir işlemleri gerçekleştirilmeden ilginç iddialarla çalkalanıyor. Tekel müfettişlerince hazırlanarak Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen rapora göre, kurumda görevli bir müdür, çalıştığı dönemde satamadığı tütünleri emekli olunca kendi almış.



2004 yılına kadar Tekel'in Yaprak Tütün İhracat müdürlüğünü yürüten Oktay Bıçakçıoğlu'nun emekli olduktan sonra Tekel'in stoklarındaki 45 bin ton tütünü aldığı, bunun karşılığında da yaklaşık 32 milyon dolar ödediği ileri sürülüyor. Bir diğer iddia ise Bıçakçıoğlu'nun depolardaki kaliteli tütünleri seçip, diğerlerini bıraktığı yönünde.

Çiftçiyi desteklemek amacıyla 2001 yılına kadar sürdürülen doğrudan alımlar, yıllarca Tekel'in baş belası oldu. Stokları eritebilmek amacıyla 2003 yılında bir karar alındı ve depolardaki tütünler, maliyetinin altına satılmaya başlandı. İddialara göre bu çaresizlik istismarcıların da önünü açtı. Tekel'le ilişkiye giren bazı isimler, yurtdışında kurdukları tabela şirketleri aracılığıyla tütünleri yok pahasına satın aldı. Bu dönemde paravan şirketlere yapılan bazı şaibeli satışların altında Bıçakçıoğlu'nun imzası var. Temmuz 2004'te emekli olan Bıçakçıoğlu, kendisi de Aridbond isimli bir şirket kurdu. 'Kamu Görevinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'a göre bir memur, 3 yıl içerisinde emekli olduğu kurumla ticari ilişkiye giremez. Bıçakçıoğlu, buna rağmen 2006'da 5 milyon 35 bin 340 dolarlık, 2007'de de 27 milyon 101 bin 300 dolarlık alım yaptı. Kurduğu şirketin adresi İstanbul'da görülüyor. Ancak İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı değil. İngiltere'de kurulmuş. Kartal Cumhuriyet Savcılığı'nın yaptığı incelemede firma ilk kurulduğunda hisselerinin tamamı Bıçakçıoğlu'na aitti. 18 Temmuz 2007'de hisselerinin yarısını Orhan Yılmaz'a devretti. Bu tarihin ilginç tarafı, Bıçakçıoğlu'nun 3 yıllık yasağının sona erdiği gün. Ancak zaten bu tarihe kadar 45 bin ton tütün alınmıştı. Firmanın Türkiye temsilcisi de dikkat çekici bir isim: David Kohen Yanarocak. Yahudi cemaatinde tanınan bir isim olan Yanarocak, Erensya Sefaradi topluluğunun bestekârı.

'Şirketteki ortaklığım 10 gün sürdü'

5 Ekim 2007 tarihinde Referans Gazetesi'ne konuşan Bıçakçıoğlu, aldığı tütünleri Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Endonezya, Singapur, Filipinler ve Yunanistan'a sattığını söylemişti. Fiyatın çok düşük olduğu yönündeki bir soruya, "Olaya sadece fiyat açısından bakılmamalı. Türk tütüncülüğüne katkımız olması için bu tütünleri aldık." cevabını vermişti. Bıçakçıoğlu, Zaman'a yaptığı açıklamada ise bu sözlerini inkar etti. Şirketin ortağı olmadığını, sadece genel müdürü ile arkadaş olduğunu ileri sürdü. Referans'taki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "O zaman ortaktım. Röportajdan sonra bıraktım. Onun öncesinde de ortak değildim. Rica ettiler, bir ara 10 günlüğüne ortak oldum. O röportaj da o döneme ait." cevabını verdi. Hakkında açılan davanın iddianamesinde yer alan bilgiler hakkında cevap vermedi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 17:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?