20
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Gül'ün teklifinden onur duydum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği (AB) danışmanlığına eski CHP milletvekili Zeynep Damla Gürel'i getirdi. Teklifi 'onur duyarım' diyerek kabul eden Gürel, hedeflerini anlattı.


Gürel, bu görevi siyasi değil devlet görevi olarak görüyor. AB'nin Türkiye'nin ulusal projesi olduğuna dikkat çekiyor. Tek amacının Türkiye'yi AB'ye bir adım daha yaklaştırmak olduğunu vurguluyor. Gürel, üyelik sürecinin demokratikleşme ve çağdaşlaşma açısından Türkiye'ye önemli kazanımlar sağladığının altını çiziyor. Gürel'in göreve getirilişi ocak ayındaki bir görüşmeyle gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül, Gürel'i Dışişleri Bakanlığı Konutu'na davet ederek, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine cumhurbaşkanı olarak verdiği önemi anlattı. Ardından 'danışmanlık' önerisinde bulundu. Gürel, "Türkiye'nin AB üyeliği davasına katkıda bulunmaktan onur duyarım." karşılığını verdi.

Gürel, AB tam üyelik sürecini, Türkiye'nin demokratikleşmesi, ekonomik reformların hayata geçmesi açısından önemli buluyor. Sosyal demokrasinin doğası gereği AB değerleri ile paralellikler arz ettiğini kaydediyor. AB'nin, Türkiye'nin ulusal projesi olduğuna işaret ederken "Bunu siyasi değil devlet görevi olarak görüyorum." ifadesini kullanıyor. Gürel, geçmişte Gül ile farklı partilerde karşı karşıya siyaset yapmalarını da 'çelişki' olarak görmüyor: "Cumhurbaşkanlığı makamı, siyaset üstü, partiler üstü. Geçmişte farklı partilerde olmamızın bir önemi yok. Hedefim, Türkiye'yi AB'ye bir adım daha yaklaştırmak." Milletvekilliği döneminde Avrupalı sosyal demokratlarla yakın çalışma içerisinde olan Gürel, Cumhurbaşkanlığı AB danışmanı olarak da, Avrupa ülkelerinde yoğun temaslarda bulunacak.

Siyasete Kemal Derviş ile girdi

Arı Hareketi içinde çeşitli çalışmalarda bulunan Zeynep Damla Gürel, aktif siyasete, Kemal Derviş ile birlikte CHP'de başladı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP listesinden İstanbul milletvekili olarak Parlamento'ya girdi. 2007 seçimlerinde listeye konulmayınca CHP'den istifa etti. Gürel, halen CHP üyesi. Gürel, 2003 yılında yapılan CHP kurultayının ardından CHP Merkez Yürütme Kurulu'na da girmişti. Bir yıl sonra Derviş'in CHP genel başkan yardımcılığından ayrılması üzerine parti yönetiminden istifa etti. Gürel, Abdullah Gül ile milletvekilliği döneminde tanıştı. 1964 doğumlu Gürel, CHP'li bir aileden geliyor. 18 yıl da bale yaptı.


Beni asıl üzen, CHP'nin demokratlardan oy alamaması

Milletvekilliği döneminde Kemal Derviş ile birlikte hareket eden Zeynep Damla Gürel, 22 Temmuz seçimlerinin birkaç hafta sonrasında kaleme aldığı bir yazıda, "Beni asıl üzen, benim partimin, CHP'nin, benim gibi çağdaş sosyal demokrasiye inanan özgürlükçü, eşitlikçi ve demokrat kesimlerden oy alamamış olmasıdır. CHP, Atatürkçü kökenden gelen çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerlerini taşıyan bir kitle partisi olmalıdır." demişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 09:28:42
Güncelleme :26 Mart 2008 Çarşamba 09:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?