30
Mayıs
2024
Perşembe
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

MEB'in görevden alma yöntemi!?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından on kez görevden alınan ve dokuz kez mahkeme kararıyla görevine dönen eski Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, bir hukuk zaferi daha kazandı. Budak, bu sefer de kendisi hakkında usulsuz bir şekilde soruşturma yaparak görevden alınmasına neden olan MEB Başmüfettişi Osman Şen'i tazminata mahkûm ettirdi. 

Fevzi Budak, 2002 yılında Erzurum'dan Şırnak'a atandığında, 'atama kararı'nı iptal ettirmiş, ancak görevine iade edilmemişti. Bu sırada yerine vekâlet eden müdürvekili, öğretmen evi onarım ihalesi yapmıştı. Onarım tamamlandı. Ancak İl Milli Eğitim Müdürü, ek tamiratlar için bir kez daha onarımı yapan firmaya işi verdi.

Müfettişi kendi istedi
Bu sırada görevine iade edilen Budak, bu onarım işinin ek tamirat parası olan 33 bin YTL'yi firmaya ödemeyi reddetti. Konunun araştırılması için müfettiş istedi. Ancak MEB'in görevlendirdiği başmüfettişin, ek tamirat işini firmaya veren müdürvekili yerine Budak'ın aleyhinde bilgi toplamaya çalıştığı, ifadesini aldığı kişileri Budak'ı suçlamaları için yönlendirdiği öne sürüldü. Soruşturma sonunda Budak, 'ek ödemeye sebebiyet vermek' suçlamasıyla görevinden alındı. Budak, Erzurum İdare Mahkemesi'ne dava açınca, bakanlık hem maaştan kesma cezası hem de atama işlemini iptal ettirdi. Budak ayrıca Müfettiş Şen hakkında 'hakkında önyargılı ve yanlış soruşturma yapmak' ve 'Gerçek sorumluları korumak' suçlamasıyla Erzurum 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. 

Yargılama sonunda mahkeme, Müfettiş Şen'i dava tarihinde itibaren faizinin uygulanması şartıyla 4 bin YTL ödemeye mahkûm etti. Budak'ın avukatı Ali Altay, bu kararın Budak'ın hangi yöntemlerle görevden alındığını ortaya koyan bir kanıt olduğunu belirtti.

Mesut Hasan Benli/ Radikal
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 15:13:25
Güncelleme :5 Mayıs 2008 Pazartesi 15:22:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?