27
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Sahte evrakla 39 memur alındı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sahte evrakla 39 memurun alındığı ve bu nedenle hazırlanan soruşturma raporunun Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu tarafından yaklaşık üç yıl sümen altı edildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dan, sahtecilik için soruşturma izni istedi. Çağlayan, Teftiş Kurulu’yla ön inceleme başlattı.
Skandal, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu’nun 5 Şubat’ta bakanlığa gönderdiği ve soruşturma izni talebini içeren belgede şöyle anlatıldı: “2005’te sahte evrak düzenlenerek Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na 39 kişi alındı. Başsavcılığın dosyası doğrultusunda, bakanlıkta görev yapan bazı personel hakkında ‘resmi belgede kamu görevlisinin sahteciliği’ suçundan kamu davası açıldı. Müfettiş Muhsin Dere, iddianame konusu işlemlerde imzası bulunanlar hakkında, kamu görevlilerinin yargılanmasını içeren yasalara göre ön inceleme isteyen rapor düzenledi.”
Başsavcının izin talebi şöyle devam etti: “Ön inceleme yapılması konusunda eskiden müfettiş olan Ömeroğlu’na görev verildi.
Ömeroğlu, ‘sahtecilik işlemi yapanlar hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verilmesi gerektiği’ görüşüyle, ön inceleme raporu düzenledi. Ömeroğlu, dosyayı 2005’te Personel Daire Başkanlığı’na teslim etti. Ancak, tekrar dosyayı geri teslim alarak, iki yıldan fazla bir süre bekletip, ‘hıfza kaldırılması’ (arşivde saklanması) şeklinde not düşerek dosyayı iade etti.”

Savcılığa bildirmedi
Başsavcı, soruşturma talebinde şu ifadeleri kullandı: “Ömeroğlu, yasaya göre verilen olumlu ya da olumsuz bütün kararları, cumhuriyet başsavcılığına tebliğ etmesi gerektiğini bildiği halde, ön inceleme raporu kararını savcılığa bildirmedi.
Ömeroğlu, iki yılı aşkın süre dosyanın cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesini engelledi. En sonunda Personel Dairesi, 2008’in başında dosyayı kendisinden alarak yasal işlem yapılmasını istedi.”
Başsavcılık, soruşturma izni başvurusunun ardından, “Ömeroğlu bakanlık Teftiş Kurulu’nca aklanacak” ihbarını da dikkate aldı. Ömeroğlu, Milliyet’e, “Bazı iddialar var. Teftiş Kurulu, incelemesini yaptı. Bana sorular sordu ve ben de yanıtladım. Soruşturma var, devam ediyor” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 18:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?