19
Mayıs
2024
Pazar
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Savcı bürokrasinin direnişini kıramadı

Tam bir yıl önce bugün İstanbul Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi'ndeki Emek İş Hanı korkunç bir gürültüyle sarsıldı. Çevreden geçenler merakla olay yerine gittiklerinde ilkinden daha büyük bir patlama daha oldu. Binadakilerle birlikte 23 kişi feci şekilde can verdi, 117 kişi yaralandı.

Faciaya belediyenin kaçak üretim yaptığı için defalarca mühürlediği maytap ve havai fişek atölyesinin sebep olduğu anlaşıldı. Olayın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ceza davası hâlâ açılamadı. Davanın birçok farklı muhatabı olması ve mağdur sayısının fazlalılığı hukuki süreci yavaşlattı. Ayrıca bilirkişi raporunda yer alan Büyükşehir ve Zeytinburnu belediyeleri, Çalışma ve İçişleri bakanlıkları ile BEDAŞ ve İSKİ gibi kurumlar sorumlu olan kişileri yargıya geç bildirdi. Davanın zamanaşımına takılmasından korkan acılı aileler, soruşturma sürecinin bir an önce tamamlanarak, ceza davasının açılmasını istiyor. Zübeyir Bal, ruhsatsız olarak maytap ve havai fişek üreten atölyede 450 TL'lik maaş için çalışırken canından oldu. Talihsiz adamın acılı eşi Havva Bal, davanın daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Kocasının ölümüne hâlâ alışamadığını dile getirerek, "Eşim oranın tehlikeli olduğunu bildiği halde parasızlıktan sigortasız olarak çalışıyordu. Çocuğumuz olmadığı için biriktirdiğimiz parayla tüp bebek tedavisi yapacaktık." diyor. Muammer Bal da kardeşinin para biriktirebilmek için her gün evinden Davutpaşa'daki işine kilometrelerce yürüyerek gittiğini anlatıyor. Ardından şunları söylüyor: "Kardeşimin sigortası olmadığı için ailesine herhangi bir maaş bağlanamadı." İki çocuk babası Orhan Saday (26), iş hanındaki ilk patlamayı seyrederken hayatını kaybetti. Baba Adnan Saday, öksüz kalan 3 yaşındaki torununun yüzüne bakamadığını ifade ediyor. Maddi olarak büyük sıkıntılar çektiklerine değinerek, davadan alacakları tazminatla torununun geleceğinin kurtulacağını vurguluyor. Olayda vefat edenlerden Yaşar Kara'nın (37) ağabeyi Mustafa Kara ise henüz iddianamenin bile hazırlanamadığına dikkat çekiyor. Kardeşinin geride iki öksüz çocuk bıraktığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Türkiye'de insanların canları resmen pamuk ipliğine bağlı. Bir şey olduktan sonra adaletin yerine gelmesi için büyük çaba sarf etmeniz gerekiyor. Hala sorumlular belli değil."

Patlama kurbanlarından Semra Bakkal'ın (36) ailesi de olayda sorumluluğu bulunanların cezalandırılmasını istiyor. Anne Nigar Bakkal, kızının faciadan yaklaşık 2 ay önce işe girdiğini anlatıyor.

Annelerine hâlâ mesaj bırakıyorlar

"Kızım ölmeseydi ayrıldığı eşiyle 7 Şubat'ta cezaevinde tekrar resmî nikah kıyacaktı." diyen acılı anne, olaydan sonra sigortasız çalıştırılan kızının maaşını bile alamadıklarını aktarıyor. Eşi vefat ettiği için torunları ve çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veren Bakkal, sıkıntısını şöyle dile getiriyor: "Beylikdüzü Belediye Başkanı ev vaadinde bulundu. Ancak yerine getirmedi. Televizyondan bu sözü duyan ev sahibimiz bizi evden çıkarmak için üzerimize geliyor." Torunlarının annelerinin öldüğüne hâlâ inanamadığını anlatan anneanne, "Torunlarım telefonu arayarak telesekretere mesaj bırakıyor. Belki kızım telefonu açar diye. Anneleri çıkıp gelecek diye uzun süre beklediler." diye konuşuyor. Devlete kırgınlığını ise şu sözlerle ifade ediyor: "Olaydan birkaç ay geçtikten sonra devlet Davutpaşa'yı unuttu. Suçluların ortaya çıkmasını istiyoruz."

Kurumlar mesuliyeti kabul

etmiyor

Mağdur avukatlarından Nermin Kaplan, bilirkişi raporunda İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu belediyeleri, BEDAŞ, Çalışma ve İçişleri bakanlıklarının sorumlu gösterildiğini kaydediyor. İçişleri'nin mesuliyeti kabul etmediğini belirterek, "BEDAŞ ve Çalışma Bakanlığı ise Bakırköy Cumhuriyet Savcısı'nın 'sorumluları bildirin' yazılarına henüz cevap vermedi." diyor. Bir diğer avukat Kamil Kirman ise 21 ailenin şikayetçi olduğunu anlatıyor. Dosyaların esas yönünden inceleneceğini, bunun da yaklaşık 6 ay sürebileceğini kaydederek, "Bu kapsamda ilgili taraflara tebligat gönderilecek. Deliller toplanacak. Bu nedenle ceza davası halen açılamadı. Tazminat taleplerini içeren idari davalar ise açıldı." bilgisini veriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 01:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?