19
Mayıs
2024
Pazar
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Sivil Savunma'da yeni durum

Bakanlar Kurulu geçtiğimiz hafta önemli bir kanun tasarısını TBMM'ye sevk etti.

Tasarıya göre Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü kaldırılmakta, bu kurumlar yerine Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurulmaktadır.


Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanlığı

Tasarı ile yeni bir kariyer meslek oluşturulmaktadır. Tasarının geçici 3. maddesine göre Kanunun yayımı tarihinde, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünde görev yapan ve en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan personel, bir yıl içerisinde Başkanlıkça bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı ve mülakat sınavı ortalama başarı sırasına göre, Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanlığı kadrolarına atanabilecektir. Ancak bu şekilde atanacakların sayısı, toplam uzman kadro sayısının yüzde yirmisini geçemez.


Uzmanlığın hiyerarşideki yeri ise şu şekilde maddeleştirilmiştir:

"Devlet Memurları Kanununun;


36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) bendinin (11) numaralı alt bendine “Devlet Personel Başkanlığı Devlet Personel Uzman Yardımcıları;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzman Yardımcıları;”, “Devlet Personel Uzmanlığına,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanlığına,” ibareleri,
b) “Zam ve Tazminatlar” başlıklı 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar” kısmının, “A- Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (h) bendine “Devlet Personel Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanları,” ibaresi,
c) (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (c) bendine “Devlet Personel Başkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı,”, (h) bendine “Devlet Personel Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanları,” ibaresi,"
eklenmiştir.

Sivil savunma uzmanlıkları, sivil korunma uzmanlarına dönüştürülüyor

Tasarının 23. maddesinin 3 numaralı bendi ile Sivil Savunma Kanununda yer alan “sivil savunma uzmanı” ibaresi “sivil korunma uzmanı” olarak, aynı Kanunun ek 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığınca” ibaresi ise “ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca” şeklinde değiştirilmektedir.

Ayrıca, Tasarının 23. maddesinin 5 numaralı bendi Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatını düzenleyen mevzuatta yer alan “Savunma Sekreterliği” ve “Savunma Uzmanlığı” birimleri kaldırılmaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar ile İçişleri Bakanlığında sivil korunma ve seferberlik hizmetlerini planlama ve yürütme görevleri, idari ve mali işler veya destek hizmetleri birimleri tarafından yürütülecektir.

Üst düzey kadrolarda olanlar ne olacak?

Bu husus yönetmeliğin geçici birinci maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde şu şekildedir:

" Bu Kanunun yayımını takip eden altı ay içinde; Başkan atanır ve Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu kararıyla Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kaldırılır ve Başkanlık faaliyete geçer. Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde 31/12/2007 tarihi itibarıyla fiilen çalışanlardan uygun görülenler, muvafakat aranmaksızın, Başbakan onayıyla Başkanlık kadrolarına atanabilir. Bu personelden bu tarihe kadar Başkanlık kadrolarına atamaları yapılmayanlar, kadrolarının bulundukları bakanlıklarda uygun görülen birimlerde görevlendirilirler. Bu kadrolar emeklilik, istifa, ölüm ve nakil hallerinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden iptal edilmiş sayılır."

Geçici 2. maddede ise şu şekilde bir düzenleme yapılmıştır:

"Kaldırılan Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve Daire Başkanı kadro unvanlı görevlerde bulunanların görevleri, Başkanın atamasının yapıldığı tarihte sona erer. Bunlar en geç bir yıl içinde, kaldırılan birimlerinin bulunduğu bakanlıkta durumlarına uygun boş kadrolara atanırlar. Atama işlemi yapılıncaya kadar Başkanlıkça ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilirler. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî haklarını almaya devam ederler. Söz konusu personelin, atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının net tutarı, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamı net tutarından az olması halinde, aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir."

Unvanı değişen memurların durumu

Geçici 2. maddedenin 2. fıkrasında yapılşan düzenleme şu şekildedir

"Kaldırılan genel müdürlüklerde görev yapmaktayken, bu Kanuna göre kadro ve görev unvanları değişen yahut kaldırılan veya gerekli şartları taşımayan personel, kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınarak durumlarına uygun boş kadrolara en geç bir yıl içinde atanır ve atama işlemi yapılıncaya kadar Başkanlıkça ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilirler. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali haklarını almaya devam ederler. Söz konusu personelin atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının net tutarından az olması halinde, aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar, atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir."

İl sivil savunma müdürleri ve ilçe sivil savunma müdürlerinin durumu

Geçici 2. maddedenin 3. fıkrasında yapılşan düzenleme şu şekildedir

"İl sivil savunma müdürleri ve ilçe sivil savunma müdürlerinin görevleri Başkanlığın faaliyete geçmesi üzerine sona erer. Bunlar atamaya yetkili amirlerce en geç altı ay içinde durumlarına uygun kadrolara atanırlar. Atama işlemi yapılıncaya kadar ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilirler. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali haklarını almaya devam ederler. Atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının net tutarından az olması halinde, aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar, atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir."

İl ve ilçe sivil savunma müdürlüklerindeki personelin durumu

Geçici 2. maddedenin 4. fıkrasında yapılşan düzenleme şu şekildedir

"İl sivil savunma müdürlükleri, ilçe sivil savunma müdürlükleri, sivil savunma arama ve kurtarma birlik müdürlüklerinde çalışan personel ile bayındırlık ve iskan il müdürlüklerinde afet işleriyle görevli personel, bu Kanunun yayımını müteakip altı ay içerisinde il özel idarelerine devredilir. Bu müdürlüklerde serbest memur kadrolarından boş olanlar ile emeklilik, istifa, ölüm ve nakil hallerinde boşalacak kadrolar hiçbir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden iptal edilmiş sayılır."

memurlar.net
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 18:01:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?