20
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Türkiye lobicisini değiştirdi

Türkiye, ABD'deki lobi faaliyetlerini son sekiz yıldır yürüten Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Louisiana milletvekili Bob Livingston'ın başında olduğu Livingston Grup adlı lobi şirketiyle yollarını ayırdı.

Livingston Grup ile sözleşmenin süresinin nisan ayında dolmasının ardından, anlaşmanın karşılıklı olarak yenilenmemesine karar verildiği öğrenildi.

Türkiye'nin ana lobicilik faaliyetlerini, Cumhuriyetçi Parti'nin son ara seçimde Kongrede çoğunluğu kaybetmesinin ardından bir süredir DLA Piper adlı lobi grubu, Livingston Grup ile paylaşıyordu. DLA Piper lobi şirketinin siyasi danışmanlığını, Cumhuriyetçi Parti Texas'tan ABD Temsilciler Meclisi'nin eski çoğunluk lideri Dick Armey, Demokrat Parti Missouri'den Temsilciler Meclisi eski azınlık lideri Dick Gephardt ile birlikte yürütüyor.

Bob Livingston, ABD Kongre dergisi The Hill'e yaptığı açıklamada, ''Sekiz yıldır (Türkiye ile) çok harika bir ilişkimiz oldu. Kongrede birlikte birçok zafer elde ettik. Türk halkına, gelecekte de başarı ve mutluluklarının bolca devam etmesi dileğimizi iletiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, daha önce Washington'daki Türk basınına yaptığı bir değerlendirmede, Livingston lobi grubunun çalışmalarından memnun olduklarını, ancak sözleşmenin dolmasının ardından yenilenip yenilenmeyeceği konusunun gözden geçirileceğini söylemişti.

The Hill dergisine konuşan Şensoy, lobicilik faaliyetlerinin DLA Piper'a transferinde Livingston grubunun yardımcı olduğunu belirtirken, Bob Livingston'ı, ''muazzam kapasitesi olan bir centilmen'' olarak niteledi.

Türkiye, geçen yıldan bu yana DLA Piper ile çalışıyor. Şensoy, ''geçen yıl, danışmanlık hizmetlerini yeniden yapılandırma girişimini başlattık ve DLA Piper ile temas kurduk. Livingston Grup bu geçiş döneminde bizi danışmalarımızın bir parçasıydı. Şimdi ise biz DLA Piper ile Gephardt ve Armey ile çalışmayı sürdürüyoruz'' dedi.

Türkiye, Livingston ile anlaşmasını en son Nisan 2006'da, 1.8 milyon dolar karşılığında bir yıllığına yenilemişti. Mayıs 2007'de ise Türkiye, Livingston Grup ile anlaşmasını yine bir yıllığına 1 milyon dolara yenilerken, temel lobicilik faaliyetlerini yürütmek üzere DLA Piper ile anlaştı. ABD Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye, 2007'nin ilk dokuz ayında DLA Piper'a, 1.3 milyon dolar civarında para ödedi. Dick Armey, lobi firması olarak Demokrat Partililer ile daha kuvvetli bağlara sahip oldukları için Türkiye ile anlaşma sağladıklarını kaydetti.

Türkiye, ABD Kongresinde özellikle Ermeni tasarılarını bertaraf etmek için lobi şirketlerine ihtiyaç duyuyor. Ermeni tasarılarının gündeme getirilmediği dönemlerde dahi, Türkiye'nin tezlerini anlatmak üzere Washington Büyükelçiliğinin yanı sıra lobi şirketi de devreye giriyor. ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı, Demokrat Parti California Milletvekili Nancy Pelosi, ara seçimde göreve gelmesinin ardından, Ermeni tasarısının geçirilmesi için elinden geleni yapacağını söylemişti. Türkiye'nin diplomatik çabaları sonucu, şimdilik tasarı sadece Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçti, ancak Genel Kurul'a getirilmesi ABD yönetiminin de verdiği destekle durduruldu.

Dick Armey, ''ABD'de ve Kongredeki dostlarımızın, daha geniş bir düzeyde, Türkiye'nin stratejik ortak olarak önemini daha iyi kavraması gerekiyor. Türkiye, takdir ettiğimizin çok daha ötesinde, bu dünyanın iyiliğine katkıda bulundu'' dedi.

aa
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 13:59:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?