29
Mayıs
2024
Çarşamba
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Yolsuzlukları eleştirene soruşturma

Devlet Denetleme Elemanları Derneği (DENETDE) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Atılay Ergüven’in, 30 Nisan 2007 tarihinde Anıtkabir özel defterine yazdığı yazı nedeniyle suçlandığı ortaya çıktı.

Yolsuzlukların arttığı yönünde açıklamalarda bulunan Ergüven hakkında, “Mesai saatlerinde yerinde bulunmadığı, başkanlığını yaptığı derneğe gittiği” iddialarını içeren imzasız ihbar mektubu gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı.

DENETDE’nin internet sitesinden Ergüven’in konuşma metinlerini ve sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerle ilgili bilgilerin çıktılarını alan Sağlık Bakanlığı müfettişleri, bunları da soruşturma kapsamına aldı.


Ergüven’in 30 Nisan 2007 tarihinde Anıtkabir ziyaretinde özel deftere yazdığı soruşturma konusu olan yazısı şöyle:

“Ulu Önderimiz Atatürk, kurduğun demokratik ve laik cumhuriyetin denetim elemanları olarak, her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 Nisan’da huzurundayız.
Son zamanlarda hak etmediğimiz uygulamaların mağduru konumuna getirilerek, geçim ve gelecek kaygısına düşürülmüş olsak da devletimizi ve cumhuriyetimizi hedef alan yıkıcı, bölücü, irticai unsurların geçim ve gelişim kaynağı olan yolsuzluklarla mücadelemiz yılmadan devam edecektir.
Bu mücadelede gücümüzü dış odak ve kuruluşlardan değil, senin ilke ve inkılapların ile cumhuriyetin yasalarından almaya devam edeceğimizi manevi huzurunda bir kez daha ifade ederken, seni rahmet ve minnetle anıyoruz.”

İşleme kondu
Sağlık Bakanlığı’nda Başmüfettiş olarak görev yapan Ergüven hakkındaki soruşturmanın kaynağını ise 1 Mayıs 2007 tarihini taşıyan, ancak yazılmasından bir hafta önce 24 Nisan 2007’de bakanlık tarafından işleme konulan imzasız bir ihbar mektubu oluşturuyor.
Bu arada, Ergüven hakkında açılan ilk soruşturmada bir sonuç çıkmaması üzerine soruşturmayı yapan müfettişler değiştirildi. Raporlarda verilen cezaların az olması nedeniyle soruşturma raporu tam 5 kez geri gönderildi.
Ergüven’i aklayan raporların iadesinden sonra Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda açılan soruşturma 1 yıl sürdü.
Bu soruşturmada DENETDE Başkanı olarak Anıtkabir özel defterine yazdığı not da incelendi. Bakanlığın izni olmadan faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle Ergüven’e “aylıktan kesme cezası” verildi.

milliyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 15:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
galip IP: 92.233.231.xxx Tarih : 17.05.2008 12:48:57

boyle erguven gibi degerli insanlar oldugu muddetce bu vatani kimsa bolup parcaliyamaz,kendisine bu onurlu ovguye deger calis masinda basarilar diler saglik bakanliginada bu yanlis ve hasmane tavrindan dolayi kiniyorum tabii bunu anlayacak yuzleri varsa.