19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

1 MİLYAR DOLARLA ATAŞEHİR NEREYE KOŞUYOR?

Ataşehir, 1.1 milyar dolarlık ihale sonrasında dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Arsayı satın alan Varyap -GAP Konsorsiyumu’nun nasıl bir proje yapacağı merak konusu oldu...

Doğu Ataşehir’in son büyük parselinin ihalesi perşembe günü sonuçlandı. 99 bin 108 metrekarelik arsa için altı dev şirket yarıştı.

Kazanan şirket olan Varyap ve Çalık grubu şirketlerinden GAP?İnşaat Konsorsiyumu, gerçekleştirecekleri proje de dahil 1 milyar 161 milyon TL’lik teklif vererek kazanan isim oldu. Ortaya çıkan rakamın büyüklüğü dışında sıradan bir arsa satışı gibi görünecek bu ihale, aslında Ataşehir’in geleceği açısından çok değerli bilgiler içeriyor.

Öncelikle, İETT’nin Levent’teki ve Karayolları’nın Zincirlikuyu arazisiyle birlikte en büyük katılımlı ihalelerden biri oldu. Emlak GYO’nun ihale şartnamesini tam 14 şirket aldı. Yarışa katılan şirket sayısı ise 6 oldu.

Henüz bir rakibi yok

İlginin bu kadar yüksek olması, Ataşehir’in Anadolu yakasında pek çok açıdan çekim noktası olmasından kaynaklanıyor. Öncelikle, Anadolu yakasında konut ve ticari gayrimenkul inşa edilecek lokasyon yok denilecek kadar az. Şu anda yerleşim sınırları SİT ve su koruma havzalarına kadar ilerlemiş durumda.

Kartal ise en azından şu an için Ataşehir’e rakip olmaktan uzak. Çünkü, ilçenin yıllardır bir türlü hayata geçirilemeyen kentsel dönüşüm projesi, Kadıköy ile Kartal Belediyesi’nin çekişmesine sahne oluyor. Projenin hayata geçmesi, en azından birkaç yılı bulacak. Konut yapımcısı firmaların da bu kadar uzun bir süre beklemeleri pek mümkün görünmüyor.

Öte yandan, ilçe, Anadolu yakasında bir prestij noktası haline de gelmiş durumda. Ataşehir, özellikle yurtdışında eğitim görmüş 30-40 yaş arasındaki kesim tarafından tercih ediliyor. İlçeyi müteahhitler açısından çekim merkezi konumuna taşıyan bir diğer unsur da erişimin TEM’den ve E-5’ten rahat bir şekilde yapılabiliyor olması.

İlk ihale 2004’te oldu

Bu, 99 bin 108 metrekarelik arsa için düzenlenen ilk ihale değil. Aynı arsa için 9 Şubat 2004’te de ihale yapılmıştı. İnşaat sektörünün güçlü aktörlerinden Soyak, arsaya üzerinde gerçekleştireceği proje de dahil 503 milyon TL?teklif getirmiş ve ihaleyi kazanmıştı. Şirketin Emlak?Konut GYO’ya, yani arsa sahibine arsa için önerdiği pay ise yüzde 23.5 ile 117 milyon 856 bin TL olmuştu. Oysa ki perşembe günü gerçekleştirilen ihalede önerilen pay yüzde 43’e çıktı.

Ne yapılacak?

Emlak Konut GYO’nun Doğu Ataşehir’de sattığı 99 bin 108 metrekarelik arsaya şartnamede belirtilenlere göre, toplamda 267 bin 573 metrekare inşaat yapılabilecek. Bunun 148 bin 662 metresi yer üstünde, geriye kalan kısmı da yer altında olacak. Arsa üzerinde konutun yanı sıra ofis, homeofis, alışveriş merkezi, otopark ve dükkan inşa edebilecek.

Şimdi gözler, Varlıbaş A.Ş. Başkanı Süleyman Varlıbaş ile Çalık Gayrimenkul Grubu Başkanı Feyzullah Yetgin’in birlikte nasıl bir proje gerçekleştireceğinde.

ATAŞEHİR NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

- Anadolu yakasında merkezi lokasyondaki son büyük parseller burada yer alıyor. Anadolu yakasında konut ve ticari gayrimenkulün inşa edilebileceği lokasyon yok denecek kadar az.
- TEM’den ve E5’ten kolay ve rahat ulaşımın olması ilçesinin cazibesini artırıyor.
- Anadolu yakasında beyaz Türklerin en çok tercih ettiği bölgelerden. Özellikle yurtdışında eğitim görmüş 30-40 yaş arasındaki kesim tarafından tercih ediliyor.

ATAŞEHİRLİLER DERNEĞİ VE ODA İTİRAZ EDER Mİ?

1) İhaleyi kazanan konsorsiyum olan Varyap-GAP İnşaat’ın ödeyecekleri rakam olan 1.1 milyar TL, Türkiye’deki diğer arsa ihaleleri de göz önüne alındığında son derece yüksek bir meblağ.
2) Varyap-GAP’ın burada gerçekleştireceği proje merakla bekleniyor. Çünkü, TMMOB Mimarlar Odası ve Ataşehirliler Derneği, daha önce ihaleyi kazanan Soyak’a dava açmış ve ihalenin iptal edilmesini sağlamıştı. Her iki kuruluşun da dava açmak için hazırlık yaptığı ifade edilenler arasında. Projeyi hayata geçirecek şirketin bu yüzden hassas bir çizgi izlemesi gerektiği ortada.

İHALEYİ KAZANANLAR DAHA ÖNCE NE YAPMIŞTI?

Konsorsiyumun yüzde 50 ortağı GAP İnşaat, Emlak Konut GYO ile ikinci kez bir işbirliğine giriyor. Şirket, daha önce kurumdan Burhaniye için yapılan arsa ihalesini kazanmıştı. Varyap için ise bu, 5. işbirliği olacak. Şirketin daha önceki işbirlikleri şöyle:
1) Teknik Yapı ortaklığıyla Batı Ataşehir’de Uphillcourt projesi.
2) Aynı şirket ile ortaklaşa yapılan Bahçeşehir Uphillcourt projesi.
3) Batı Ataşehir’de Varyap Meridian projesi.
4) Uzunlar İnşaat ile Seyrantepe Stadyumu inşaatı.

14 şirket şartname aldı

İhale için şartname alan isimler şu şu şirketlerden oluştu: Emay, Türkerler, Tahincioğlu Holding-KOZKEN, Akdeniz İnşaat (Ağaoğlu Grubu), Mesa Mesken, Torun yapı, İhlas Holding, Varyap, Teknik Yapı, Artaş, Tahincioğlu Gayrimenkul, Eroğlu Gayrimenkul, Yenidoğan Gayrimenkul, Kalsu Gayrimenkul.

Tebernüş Kireçci - Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 22:03:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?