30
Nisan
2024
Salı
EMLAK-KONUT

Orta gelirliye konut kampanyası şartları ve ödeme planı açıklandı!

ANKARA- Orta gelirliye konut kampanyası şartları ile araştırılmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Kurum ve Bakan Nebati tarafından detayları aktarılan orta gelirli konut projesi Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ardından ev sahibi olmak isteyenlere ikinci bir seçenek sundu. Yeni Evim adlı projede kredi faiz oranı yüzde 1'in altında olurken il il detaylar sorgulanmaya başladı.

İşte, 2023 TOKİ orta gelirliye konut kampanyası kredi hesaplama…

Orta gelirliye konut kredisi yüzde 0,69'dan başlayan vade farklarıyla ev sahibi olmak isteyen aileler için sunulacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Bakan Nureddin Nebati tarafından aktarılan detaylar arasında ilk 3 yıl ödeme kolaylığı olacağı da yer aldı. Orta gelirliye konut kampanyası şartları ve ödeme planı sorgulanıyor. İlgi şimdiden oldukça yoğun. Peki, Orta gelirliye konut kampanyası başvurusu nasıl yapılır, başladı mı? İşte, 2023 TOKİ Yeni Evim konut kredisi hakkında merak edilenler…

'YENİ EVİM' KAMPANYASININ DETAYLARI BELLİ OLDU!

Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ Sosyal Konut Projesi sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan, orta gelir grubuna yönelik yeni kampanya için talimat vermişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada orta ve üst gelirli vatandaşlar için konut kampanyası yapılacağını duyurmuştu. Orta gelir grubu için yapılan çalışmada kredi faiz oranları ve ödeme planı üzerinde çalışmalarda sona gelindi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'unOrta gelir grubu için yapılan 'Yeni Evim' projesine ilişkin detayları, 4 Ocak 2023 Çarşamba günü saat 10.00'da kamuoyu ile paylaştı.

ORTA GELİRLİYE KONUT KAMPANYASI BAŞVURU ŞARTLARI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Yeni Evim Projesin'de detayları açıkladı. İşte 'Yeni Evim Projesi'nde merak edilen o detaylar:

Sıfır konutlar olacak
Kişinin üzerinde konut olmayacak
1 yıl ikamet şartı bulunuyor
Son bir yılda konut aldığı ilde konut satmamış olacak
Peşinat yüzde 10
Ev 5 yıl satılamayacak
15 yıl vade olacak
Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek
Konut kredisinde faiz oranı yüzde 0,69'dan başlayacak
15 yıl vade ile 5 milyon TL'ye kadar kredi
Süreç 16 Ocak'ta kurulacak web sitesinden takip edilecek
İlk etapta 100 bin aile sadece birkaç ayda ev sahibi yapılacak

"ORTA GELİRE KONUT KREDİSİ YÜZDE 0,69'DAN BAŞLAYACAK"

Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları %0,69'dan başlayan oranlarla uygulanacaktır.

Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz.

Sağlayacağımız bu katkı ile ilk üç sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece, vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacağız. Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir.

"3 BÖLGE BELİRLENDİ"

Programımız kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlenmiştir.

Bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları, 1. bölge olan İstanbul'da en çok 5 milyon TL, 2. bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon TL'dir.

"BÖLGE İÇERİSİNDE İLLERDE İKAMET ŞARTI OLMAYACAK"

Ayrıca, 1. Bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. Bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır. Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir.

"İLK ETAPTA 100 BİN AİLEYİ EV SAHİBİ YAPACAĞIZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise şu ifadeleri kullandı:

500 bin sosyal konut, 1 milyon altyapısı ve imarı hazırlanmış konut arsası ve esnafımız için 50 bin iş yeri projemizi milletimize sunduk. İnşallah kura çekimlerimizi Mart ayına kadar tüm illerimizde tamamlayacak; en geç 2 yıl içerisinde ilk 250 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağız.

Yine büyük bir kampanyaya hep birlikte imza atarak; evi olmayan kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapıyor, "Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim" diyoruz, yeni kampanyamızla; ilk etapta, tam 100 bin ailemizi, birkaç ay içerisinde ev sahibi yapacağız.

"MÜTEAHHİTLER YÜZDE 5 DESTEK VERECEK"

Emlak Konut genel müdürlüğümüzün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği'ne bağlı olan şirketlerimizin projeleri, ve yine 81 ilimizin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dâhil olacaklar. Bu kampanyamızda yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5'i kadar vatandaşımıza destek sağlayacaklar.

TOKİ ORTA GELİRLİ KONUT BAŞVURULARI NE ZAMAN?

16 Ocak itibariyle, kuracağımız web sitesinde, vatandaşımız, "Yeni Evim" kampanyamıza dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.
Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız.
Denetim görevi yapacak bu komisyon sayesinde; hem projeyi garanti altına alacak, hem de firmalarımıza gerekli finansman desteğini sağlayacağız. Bir yandan konut arzını arttıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız, güven içerisinde ev sahibi yapacağız.

ORTA GELİRLİYE KONUT KAMPANYASI ÖDEME PLANI

Konut bedelinin %10'u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek.
0.69'dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin %40'ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.
Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.
Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.

 

Yayın Tarihi : 6 Ocak 2023 Cuma 10:30:15
Güncelleme :6 Ocak 2023 Cuma 10:33:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?