1
Mayıs
2025
Perşembe
EMLAK-KONUT

ALİ SAMİ YEN, İKİNCİ PARK OTEL OLMA YOLUNDA

TOKİ’nin satışı için ihale açtığı, ancak, beklediği rakam gelmeyince hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıktığı Ali Sami Yen Stadyumu arsası, 1990’larda sivil toplum direnişinin sembolü olan Park Otel olma yolunda

En az 450 milyon bekleyen TOKİ’nin ikinci ihalede ortaya çıkan 460 milyon TL’yi de beğenmediği ifade edilenler arasında. Buna odaların karşı çıkışı da eklenince, akla, şehrin göbeğinde yıllarca metruk halde kalan ikinci bir Park Otel vakasının doğup doğmayacağı endişesi düşüyor.

ALİ SAMİ YEN
İkinci ihalede ortaya çıkan rakam da beğenilmedi
Ali Sami Yen Stadyumu arsasıyla ilgili süreç aslında beş yıldır sürüyor. İşadamı Eren Talu’nun kazandığı ihale, Seyrantepe inşaatının yüzde 27 seviyesine gelmesinin ardından iptal edildi. TOKİ defalarca ihaleye çıktı. Talipli bulamadı. Sonunda çareyi Seyrantepe Stadyumu için ikmal, yani inşaat tamamlama ihalesine çıkmakta buldu.

Ali Sami Yen’i ise ilerleyen dönemde satmaya karar verdi. Mart ayında yapılan birinci ihalede Aşçıoğlu Grubu, Nurol ile birlikte 416 milyon 500 bin TL teklif etti. İhalede en az 450 milyon TL bekleyen TOKİ yönetimi, ihaleyi iptal etti. Hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıkarttı. Son ihalede gelen teklif 460 milyon TL’nin üzerinde. TOKİ yönetimi bu rakamı da beğenmiyor.

Bu arada TOKİ’nin yaptığı her imar planına mimarlar ve şehir plancıları odası dava açıyor. Ayrıca CHP’de değişen yönetimle birlikte İstanbul’daki imar uygulamaları ve TOKİ’nin icraatları önümüzdeki aylarda TBMM’nin gündemine taşınacak. CHP’nin gündemindeki en önemli maddelerden birisi TOKİ ve uygulamaları olacak.


AYNI KADERİ YAŞAMAMAK İÇİN NASIL BİR STRATEJİ
1- PROJE İYİ ANLATILMALI: TOKİ’nin yedi yıllık yeni yönetiminde yapılan en iyi imar planlarından birisi Ali Sami Yen projesi. Fakat TOKİ tarafından yapılan imar planı halka, medyaya ve meslek odalarına tam anlatılamadı. TOKİ’nin yaptığı planı tüm detaylarıyla anlatması gerekiyor.

2- SİVİL KONSENSUS ŞART: Meslek odaları, medya ve halkın tepkisine rağmen proje yapılmaz. Çağdaş kentçiliğin en önemli unsurlarından birisi sivil katılımdır. TOKİ’nin sivil katılımın konsensusuyle projeyi geliştirmesi gerekiyor. Yoksa Finanskent, Seyrantepe ve Ataköy’de olduğu gibi, yapılan projeler rasyonel ve kent açısından önemli de olsa, açılan davalar nedeniyle, projelerin hayata geçirilmesi gecikiyor.

3- İHALEYİ ACELEYE GETİRMEMELİ: İhalede aceleci olmaya gerek yok. Henüz vakit var. TOKİ, yukarıdaki iki maddenin toplamı olarak ilk önce imar planlarını sivil toplum kuruluşlarına anlatmalı. Onların onayı ve katılımıyla plana son şeklini verip ihaleye çıkmalı. Yoksa, ikinci Park Otel vakası doğabilir.


PARK OTEL
Eşini beyin kanamasından kaybetti, inşaatı durdurdu
Sürmeli Holding, Bedrettin Dalan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde tarihi Park Otel’in bulunduğu arsaya 40 katlı otel yapımı için izin almıştı. 1988’de inşaata başlandı. Ancak, 1989’da dönemin şehir plancıları odası ve mimarlar odasının eleştirileri, SHP’li belediye yönetimi tarafından desteklendi.
Yıllarca süren hukuk mücadelesinin sonucunda Park Otel’in imar planı değiştirilerek, binanın yüksekliği aynı lokasyonda yer alan Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun saçak seviyesine indirildi. Ardından Sürmeli Grubu’nun patronu Yalçın Sürmeli, bütün bu süreç sonucunda yorgun düşerken, bir süre sonra da beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Grubun başına geçen eşi Meral Sürmeli ise inşaatı durdurdu.

Yıllarca atıl kalan Park Otel 2005’te İsrailli işadamı Sami Ofer ve Global Holding tarafından satın alındı. Daha sonra, Park Otel, geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız Kayseri kökenli madenci işadamı Mahmut Çevik tarafından satın alınırken, rakam da açıklanmadı.


Ali Sami Yen’e doğru adım adım
Ali Sami Yen Stadyumunun hikayesi aslında Seyrantepe ihalesiyle başlar. Çünkü, Galatasaray Kulübü, Ali Sami Yen’in arsasına karşılık Seyrantepe’yi istemişti.
19 Temmuz 2007: Seyrantepe Stadı için Eren Talu Mimarlık, 1 milyar 482 milyon TL ile en yüksek teklifi verdi.
1 Ağustos 2007: TOKİ, ihaleyi iptal etti.
31 Ağustos 2007: Eren Talu - Alke Ortak Girişimi 129 milyon TL’lik gelir payı ve ve 777 milyon 777 bin TL’lik fiyat ile en yüksek teklifi getiren isim oldu.
21 Eylül 2007 : Teklif onaylandı.
28 Mayıs 2009: Kredi sorunları nedeniyle TOKİ’nin Seyrantepe Stadyumu inşaatını Eren Talu’dan geri alma ihtimali doğdu.
5 Haziran 2009: Başbakan, çözüm için TOKİ’ye talimat verdi.
1 Temmuz 2009: Seyrantepe ihalesi iptal edildi. Yenisi için 27 Temmuz 2009’a kadar teklif alınacağı açıklandı.
27 Temmuz: Seyrantepe için sadece Siyah Kalem teklif verdi.
5 Ağustos 2009: Tek firmadan teklif gelmesi nedeniyle ihale iptal edildi.
21 Ağustos 2009: TOKİ?yeniden ihaleye çıktı. Aşçıoğlu’nun da için de bulunduğu konsorsiyum 147 milyon TL fiyat önerdi.
27 Ağustos 2009: İhale tekrar iptal edildi.
12 Eylül 2009: Seyrantepe’yi Varyap - Uzunlar’ın tamamlaması kararlaştırıldı. Önerdiği teklif 184 milyon 61 bin TL oldu. 30 Ocak 2010: TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu’nun arsasını satacağını açıkladı.
16 Nisan 2010: İhaleye çıkıldı. En yüksek teklifi ihalede 416 milyon 500 bin TL ile Nurol - Aşçıoğlu Ortak Girişimi verdi.
29 Nisan 2010: Bu ilk ihale iptal edildi.
24 Mayıs 2010: İkinci ihalede ise arsa fiyatının yanı sıra önerdiği gelir payıyla toplamda 460 milyon TL öneren Aşçıoğlu İnşaat’ın teklifi şu anda değendirilme aşamasında.

Tebernüş Kireçci - Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2010 Pazar 21:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?