27
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

TÜRK TİPİ YEŞİL BİNA SERTİFİKASI GELİYOR

Küresel sertifikalardan tam verim alınamayacağını düşünen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Türkiye'ye uygun yeşil bina sertifikası üretmeye soyundu. Üç yıl içinde Türkiye'nin kendi yeşil bina sertifikasının hazır hale gelmesi planlanıyor.

Türkiye'de yeşil bina konusunda oluşmaya başlayan hassasiyet, Türkiye'yi de kendi sertifikasını üretmek için harekete geçirdi. Her ülkenin iklim, coğrafi özellik, enerji tüketimi, kültürel yapıları bakımından birbirinden farklılık gösterdiğini ve bu nedenle BEES, LEED, BREEAM, CASBEE gibi küresel sertifikalardan tam verim alınamayacağını düşünen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Türkiye'ye uygun yeşil bina sertifikası üretmeye soyundu. İngiliz BREEAM sisteminden yola çıkarak ekim ayında çalışmalara başlayan ÇEDBİK, üç yıl içinde Türkiye'nin kendi yeşil bina sertifikasını hazır hale getirmeyi planlıyor.

Ülkelerin iklim, malzeme yeterliliği, coğrafi özellik, enerji üretimi, kültürel ve hukuki yapıya kadar birçok konuda farklı yapıya sahip olduğunu belirten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten, "Var olan sertifikalar, bu durumlarıyla Türkiye'nin yapı sektörüne minimum etki yapabilir. Ayrıca sertifikalar arasında da farklar var. Bu yüzden Türkiye'ye en uygun olanını bulmak gerekiyor. Biz, AB normlarına yakın diye BREEAM'ı model olarak kullanacağız" açıklamasını yaptı.
Erten, BREEAM'ın ayrıca enerji alanındaki koşullarını Avrupa Birliği'nin enerji performans sertifikası (EPC) sistemine uyarlamaya çalıştığına dikkat çekti

Çevreye Türk katkısı
Dünyada en popüler yeşil bina sertifikaları BEES, BREEAM, CASBEE, ECO-QUANTUM, ECOPROFILE, GBC, GREENSTAR, LCAid, LEED ve SBtool. Bu sertifikalar, Kuzey Amerika'nın soğuk bölgelerinden dört mevsimi bir arada yaşayan Akdeniz ülkelerine kadar yaygın bir kullanım ağına sahip. Birçok ülke kendi şartlarına yakın olan sertifikalar üzerinde düzenlemeler yaparak özel bir model oluşturuyor. Örneğin halen 15 ülkede BREEAM'ın adaptasyon çalışmaları yapılıyor. Ülkeler kendi kaynakları ve coğrafi konumlarına göre sertifikayı şekillendiriyor. ÇEDBİK'in çalışmasına göre Türkiye'ye özgü sertifikalandırmada deprem parametreleri de eklenecek. Bu, sertifika sisteminin Türkiye için daha değerli ve geçerli olacağını belirten Erten, "Su ve enerji puanlarını artırmak gerekecek. Türkiye'de yeşil malzemeler kıt olduğu için bunun puanı düşük olacak. BREEAM'a bir de Türk katkısı eklemek istiyoruz. Home office kavramının kredilendirilerek sertifikaya dahil etmeyi düşünüyoruz" dedi.


BREEAM nedir?
BREEAM (Bina Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme-Metodu Building Research Establishment Environmental Assessment Method) İngiltere'deki yeni konut dışı binaların sürdürülebilirliğini ölçen bir araç olarak 1990'da oluşturuldu. Ağırlıklı bir puanlama sistemi kullanan BREEAM, binaları geçer, iyi, çok iyi, mükemmel ve seçkin olarak sertifikalandırıyor. Şimdiye kadar 714 bin bina kayıt ettirildi. 116 bin bina sertifikalandırıldı.


Dubai de BREEAM'i kendine uyarladı

Çıkartılan konular:
Isıtmadan kaynaklanan NOx emisyonları
Doğal havalandırma potansiyeli
Bisiklet imkânları

Eklenen konular:
Sigara içme politikası
Soğutucuların ODP/GWP'leri

Değişen konular:
Sel riski
Arazi kullanımı ve ekoloji
Su geri kazanımı

Enis Tayman - Referans
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 21:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?