25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

ÜÇ PROJEYLE GELİYORUZ

Son dönemlerde geri planda kalmayı tercih eden Taş Yapı, üç projeyle kendini göstermeye başladı. Emrullah Turanlı, "Belediyelerin zulmünden iş yapamadık. Her işte hayır varmış. Yurtdışında 1.2 milyar dolarlık hacme ulaştık" dedi.

Birkaç yıl önce ortaya koyduğu inşaat projeleriyle isminden söz ettiren Taşyapı, son dönemlerdeki sessizliğinin nedenini açıkladı. Türkiye’de belediyelerin zulmünden dolayı üç yıldır iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı, "İstanbul’da belediyelerin zulmü yüzünden iş yapamaz hale geldik. Her şeyde bir hayır varmış. İstanbul’da iş yapamayınca yurtdışına yöneldik. Dubai, Kazakistan, Türkmenistan, Libya ve Kuzey Irak’ta iş yapıyoruz. Elimizdeki yurtdışı projelerin toplamı 1 milyar 200 milyon dolar" diye konuştu.
Öte yandan, aslında Taşyapı'nın gelecek 20 yıl için planladığı projelerin hepsinin hazır olduğuna dikkat çeken Turanlı, izin alabilmeleri halinde bugün başlayacakları projelerde beklemede olduklarını vurguladı. Turanlı, eleştirilerini, şu sözlerle sürdürdü: "Türkiye’nin ve İstanbul’un bu kadar bilinen bir markasının ruhsatsız iş yapması beklenemez. Ruhsatı alabilirsek başlayacağımız proje çok.”

Büyük iddia Göztepe’de
Bu ortamda dahi, 2010'u 1 milyar 450 milyon dolar değerinde üç proje üreterek, yılı, atılım dönemi ilan ettiklerinin altını çizen Emrullah Turanlı, Göztepe'de Four Winds, Altunizade'de Selçuklu İnşaat ile birlikte 250 konutluk bir proje ve Seyrantepe'de Çintemani projelerine hayat vereceklerine bildirdi.

Four Winds projesine Göztepe’de Meteoroloji İl Müdürlüğü’ne ait 44 bin metrekare arsa üzerine sessiz sedasız başladıklarını ifade eden Turanlı, Anadolu yakasının en iyi projesi olacak kadar iddialı bir şekilde tanımladığı çalışmanın ayrıntılarını, “Önünde 150 bin metrekare alanlı Göztepe Parkı var. Bu proje Bağdat Caddesi sakinleri için, yerinde dönüşümün gerçekleşeceği iyi bir alternatif olacak. Panoramik deniz ve Adalar manzarası da üstüne promosyon olacak. 150 bin metrekare inşaat alanı olan projenin teslimini en geç 30 ay içinde yapmayı planlıyoruz. 44 katlı 4 kule olacak. 600 konutluk projede evlerin alanı 100 ile 290 metrekare arasında değişecek. Metrekare satış fiyatı 6 bin 500 dolar ile 9 bin dolar arasında değişecek. Projenin toplam satış bedeli 400 milyon doların üzerinde” sözleriyle dile getirdi.

Bu yılki diğer projeleri ise eylül ayında STFA’dan Selçuklu İnşaat ile ortaklaşa yapacaklarını dile getiren Emrullah Turanlı 250 konutluk projeden 500 milyon dolar ciro beklediklerini kaydetti. Gündemlerindeki üçüncü projenin ise Seyrantepe’deki Çintemani projesi olduğunu anlatan Turanlı, İnanlar İnşaat ve Hakan Kıran ile ortaklaşa gerçekleştirecekleri bu projeye ise yıl sonuna kadar start vermeyi düşündüklerini, projeden beklentilerinin 550 milyon dolar ciro olduğunu söyledi.

 

‘MASHATTAN, 10 BİN DOLARI GÖRMEZSE SATMAM’
Yapımını yaklaşık bir yıl önce tamamladıkları, ancak satış yapmayı tercih etmedikleri Mashattan’da şu anda 100 dairenin olduğunu belirten Emrullah Turanlı, Maslak’ta konutların metrekare fiyatının 10 bin doları görmeden bu evleri satışa çıkarmayacağını belirtti. Almondhill’de de 80 civarında konutu olduğunu hatırlatan Turanlı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Burada da kendimize hedef olarak 7 - 7 bin 500 doları koyduk. Ev fiyatları buraya gelmeden elimizdekileri satmayı düşünmüyoruz. İki projede de inşaat kalitesi ve lokasyon ortada... Nitelik açısından İstanbul’da bu projelerin emsali yok. Bugün yapılmak istense alternatifi olmayan projeler. Arsa sahipleri ve arsa sahiplerinin emlakçıları yüzünden bu projelerde, ikinci elde değer kayıpları oldu. Ben kötü projenin altına imza atmam. Allah bundan sonra da kötü projeye imza atmayı nasip etmesin. Benim yaptığım projeler eninde sonunda değerini bulur. Mashattan da, Almondhill de eninde sonunda hak ettiği değeri bulacak”

 

‘ENERJİ İÇİN YASAĞIN KALKMASINI BEKLİYORUM’
Enerjideki yatırımlarını ve lisanslarını geçen yıl 180 milyon dolara ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’a sattıklarını anımsatan Emrullah Turanlı, “Satış çerçevesinde 2 yıl enerjiye girmeyeceğimiz maddesi vardı. Bir yılı geçti. Geriye bir yıl kaldı. Yasağın kalkmasını bekliyorum. Enerjide Taşyapı’nın yapacağı çok iş var. İnşaattan sonra gelecek yıllarda en fazla büyüyeceğimiz iş enerji olacak” şeklinde konuştu.

Tebernüş Kireçci - Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2010 Pazar 17:37:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?