22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

2B'den beklenen gelir

2B’de gelir hedefi 50 milyar dolara yükseltildi


Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı yeniden gündemde. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı teknik çalışmaları başlattı.



İSTANBUL Sultanbeyli'den Gemlik'e, Bursa Sanayi Sitesi'nden İzmir Adnan Menderes Havalimanı civarına, hatta Dalaman, Gümüldür gibi Ege'deki turizm bölgelerinden Antalya'daki güney sahillerine kadar birçok alan orman vasfını yitirmiş araziler üzerine kurulmuş semt, mahalle hatta ilçe gibi yerleşim yerlerinden oluşuyor. Üzerinde şehirleşmenin yaşandığı  orman arazisi yaklaşık 473 bin hektarlık alanı buluyor...

2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazileri, neredeyse Hatay kadtar bir alanı kaplıyor. 2B'ler, Lüksemburg'un yaklaşık 2 katı, Singapur ve Bahreyn'in ise 6 katı bir sahaya yayılıyor. 2B'ler özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, Muğla, Bolu, İzmir, Bursa gibi illerde yer alıyor. İstanbul'da Sultanbeyli ve Ümraniye gibi ilçelerin neredeyse tamamı, Sarıyer ve Beykoz'un da bir bölümü bu tür yerlerin üzerinde kurulu.

Çeşitli hükümetlerin programında yer alan, ancak cumhurbaşkanı vetosu ve Anayasa Mahkemesi iptal kararlarıyla bir türlü uygulamaya konulamayan 2B'lerin satışı 59'uncu hükümet tarafından da anayasa değişikliğiyle yapılmaya çalışılmış; ancak 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesi nedeniyle gündemden düşmüştü. Sezer veto gerekçesinde “Yok olan ya da işlevini yitiren orman alanlarının başka amaçlar için kullanılmasına olanak tanınmasının, diğer orman alanlarının da zamanla yok olmasına ve işgal edilmesine neden olacağını” vurgulamıştı.

2B'ler, 22 Temmuz seçimleri için meydanlara çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeminden düşmemiş, ilgili düzenlemeyi “ülkede gerilim olmasın” diye askıya aldıklarını söylemişti. Erdoğan, "Bununla Türkiye'nin kaybettiği para, imarla birlikte asgari 60 milyar dolardır. İnşallah 22 Temmuz'da halkımız bize 'yola devam' diyecek... O zaman inşallah 2B'yi de, ertelemiş olduğumuz birçok yasayı da devreye sokmuş olacağız" diye konuşmuştu...

İşte o 2B arazileri tekrar masada. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2B'lerin satılmasına yönelik teknik çalışmaları yeniden başlattı.

Özlem Doğaner/ Kadir Açıkgöz/Para Dergisi
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 14:25:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?