16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

43 milyar dolara ikinci Dubai

Dubai merkezli İmar Emlak, Pakistan'ın Karaçi limanı açıklarındaki iki küçük adaya yeni bir Dubai inşa etmeye hazırlanıyor.

Elmas Çubuk Ada Kenti adıyla inşa edilecek ve 43 milyar dolarlık projenin 13 yılda bitirilmesi planlanıyor. Adanın sahibi olan Pakistanlı Kasım Limanı İşletmesi'ne, gelirin yüzde 15 verilecek ve geri kalan ise tüm giderleri üstlenecek olan İmar Emlak'a ait olacak.

Pakistan'da yayınlanan Daily Times gazetesinin haberine göre 12 bin dönümlük iki adaya kurulacak turistik şehir yaklaşık 43.1 milyar dolara mal olacak. Şehirde villalar, apartmanlar, oteller, alışveriş merkezleri, ofisler ve iş merkezleri, golf pisti, hastane ve klinikler, okullar, enstitüler, üniversiteler, marina, parklar, enerji istasyonları yer alacak. Ayrıca adalar altı ya da sekiz şeritli köprüyle Karaçi'ye bağlanacak.

Geçtiğimiz yıl ortalarında imzalanan iyi niyet anlaşmasıyla start verilen projenin yürürlüğe girmesi için önümüzdeki günlerde bizzat Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in temel atması bekleniyor.

Bundal ve Buddo adalarında yer alacak proje şu ana kadar Asya'da bu yönde gerçekleştirilen en büyük projeler arasında yer alıyor.

Petrolden elde ettiği geliri daha çok turizm amaçlı projelere yatıran Dubai Türkiye'den İngiltere'ye, ABD'den Mısır'a pek çok turizm amaçlı proje yürütüyor. Dubai'nin dünyaca ünlü üç firması Dubai Holding, İmar Emlak ve Nakil'in Birleşik Arap Emirlikleri ve dünyada yürüttüğü projelerin toplamının yüz milyar doları geçiyor.

Suudi Arabistan'dan sonra Arap dünyasının en büyük gayri safi milli hasılasına sahip olan 6 milyon nüfuslu Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai ve diğer 5 emirliğin birleşiminden oluşuyor.

Geçtiğimiz yıl borsada meydana gelen sarsıntılardan dolayı yaklaşık 100 milyar dolar zarar eden Birleşik Arap Emirlikleri borsaları, bu açıklarını her yıl elde ettikleri milyarlarca dolarlık petrol geliriyle rahatlıkla kapatabiliyor.

Gümrüksüz alış veriş imkanı sağlayarak kısa süre içinde dünyanın en gözde ülkeleri arasında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nde nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini başta Pakistan ve Hindistanlıların oluşturduğu yabancılardan meydana geliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Umman gibi ülkeler Pakistanlılar için en büyük iş kapısı durumunda bulunuyor. Bu ülkelerde çalışanların ülkelerine her yıl gönderdiği milyarlarca dolar, dünya refah sıralamasının en alt sıralarında bulunan Pakistan için çok büyük bir gelir teşkil ediyor.






sabah/CHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 11:39:05
Güncelleme :30 Ocak 2007 Salı 09:27:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?