15
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

800 milyon dolar yollara gidecek

Zorlu Grubu’nun Karayolları arazisi için verdiği 800 milyon doların, 450 milyon dolarlık bölümü, Başbakan Erdoğan’ın tamamlanmasını istediği İzmir Çevre Yolu-Aydın Otoyolu başta olmak üzere, Pozantı-Kemerhisar ve Gaziantep-Şanlıurfa otoyollarının yapımına aktarılacak. Kalan 350 milyon dolar ise yurt genelindeki bölünmüş yollara ayrılacak.

DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT), Zorlu Grubu’nun Karayolları’nın İstanbul Zincirlikuyu’daki arazisi için verdiği 800 milyon doların hangi yolların yapımına aktarılacağı belirlendi. Arazinin sahibi olduğu için özelleştirme gelirini Karayolları Genel Müdürlüğü kullanacak.

ÜÇ OTOYOLA 450 MİLYON DOLAR: Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, 800 milyon dolarlık ihale bedelinin 450 milyon dolarlık kısmını üç otoyola ayıracak. Bu üç yolda başı, Başbakan Erdoğan’ın tamamlanması talimatını verdiği İzmir Çevre Yolu-Aydın Otoyolu oluşturacak. Çıkarılacak Yüksek Planlama Kurulu kararında Pozantı-Kemerhisar ve Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolları da yer alacak.

350 MİLYON DOLAR BÖLÜNMÜŞ YOLLARA: Kalan 350 milyon dolar ise yurt genelindeki bölünmüş yol yapımlarına ayrılacak. Kaynağın kullanılacağı bölünmüş yolların bir listesini yapacak olan Karayolları Genel Müdürlüğü, bunu onay için DPT’ye gönderecek. DPT onayının ardından para belirlenen yolların yapımına aktarılacak. Paranın aktarımı ek ödenek kapsamına girdiği için, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Yüksek Planlama Kurulu’ndan onay çıkarılacak.

BU İŞTEN DEVLET KÁRLI ÇIKTI: Bu 800 milyon doları peşin ödemeye hazırlanan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise, bu satıştan devletin kazançlı çıktığı, devletin elindeki bu tip arazilerin satılmasının hem gelir hem de yapılaşma açısından doğru olacağı görüşünde. Zorlu’nun bu konudaki değerlendirmesi şöyle: "Ben olsam bir envanter çıkarır hepsini satarım. Orada öyle bir arazi vardı, satıldı ve devlet kazandı. Biz de İstanbul’a yakışır bir bina yapacağız. Ben değil, öyle bir yeni kim alsa oraya kötü bir şey yapamaz. Bugün Boğaz’a çivi çaktırmıyorlar, ne oluyor tepeler gecekondu dolu. Ormanlara da bakılmıyor çalı çırpı oluyor. Bu yapının değişmesi için devletin özel sektörü devreye sokması lazım. Bunun kentin modernleşmesine büyük katkısı olacak."

ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Mart 2007 Pazar 14:04:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
CUMHUR BAŞAK IP: 213.153.200.xxx Tarih : 19.03.2007 10:24:03
SAYIN BAŞBAKANIMIZIN ARMUTLU TATİL KÖYÜNÜN AÇILIŞINI YAPARKEN SÖZ VERDİĞİ YALOVA-ARMUTLU YOLUNUN YAPIMI DA GÜNDEME GELİRSE ÇOK SEVİNİRİZ. BİLİNDİĞİ GİBİ 50 KM. OLAN İLİMİZE ANCAK 1,5 SAATTE GİDEBİLİYORUZ. SAYGILARIMIZLA,