27
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

ABD'de 500 dolara ev

ABD'de krizin vurduğu bankalar portföylerinde kalan konutları elden çıkarmak için fiyatları 500 dolara düşürdü. Fiyatları cep telefonlarıyla yarışan evler birkaç bin dolarlık tadilatla oturulabilir hale getiriliyor


ABD'de ekonomik kriz nedeniyle emlak sektörünün ağır darbe yemesi, konut fiyatlarını komik rakamlara indirdi. CnnMoney'nin internet sayfasında yayınlanan habere göre, özellikle Detroit ve Cleveland gibi şehirlerde evler 500 dolardan satışa çıkartıldı. Emlak sitesi Realtor.com da, 3 bin doların altında satışa sunulan evlerin sayısının Indianapolis'te 22, Cleveland'da 46 ve Detroit de ise 709'u bulduğunu açıkladı. Evlerin bu kadar komik rakamlara satılmasının sebebi olarak ise bankaların, kriz boyunca haczetmek zorunda kaldıkları evlerden kurtulmak istemesi.

EMLAKÇI MIYIZ BANKA MI?

'Haciz işlemleri bankaları birer emlak şirketlerine dönüştürdü' diyen Trulia.com isimli emlak sitesinin sözcüsü Heather Fernandez de bankaların bu evlerden kurtulmalarının, onlara tekrar değer kazandırmaktan daha masrafsız olduğu görüşünde. Satışlardan sağlanan 500 dolarlık gelirlerin de aracı kuruluşlara gittiği, hatta bankaların bu evlere listelerde yer vermek için emlakçılara fazladan para verdiği de haberde altı çizilen bir diğer konu. Genelde sahipleri tarafından açık artırmaya çıkarılmış fakat burada da rağbet görmeyerek tekrar emlakçı listelerine konulmuş bu evlerin tek dezavantajı ise odaların tadilat istemesi.

100 bin dolarlık ev 1.900 dolara satılık
DETROIT'te şu an 500 dolara satışta olan 3+1'lik bungalow tipi villa da bunlardan bir tanesi. 2007 yılında 72 bin dolara satılan ev için gereken tadilat masrafı ise 15 bin ila 20 bin dolar arasında. Aynı şekilde Cleveland'da 1900 dolara satılık olan dört odalı müstakil evin Mart 2008'deki satış fiyatı da 17 bin dolar civarında. Birmingham'da satışa sunulmuş 1923 yapımı 1 yatak odalı ev için istenen fiyat da yine 1900 dolar. 2 dönüm arazi üzerine yapılmış evin bölgedeki benzerlerinin değerlerinin ise 100 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Hükümet tadilat için uygun kredi bile veriyor!
FİYATLARI 500 dolara kadar düşen bu evler için gereken tadilat masrafları da hükümet tarafından verilen uygun krediler sayesinde sağlanabiliyor. The U.S Department of Housing and Urban Development'ın bu satışlara yönelik olarak sunmaya başladığı özel kredi de bunlardan sadece bir tanesi. Aynı şekilde Amerikan Kongresi tarafından temmuz ayında kabul edilen 4 milyar dolarlık program çerçevesinde de alıcılar evleri için kaynak sağlayabiliyor. Fiyatları çok ucuz da olsa, bu evlere sahip olmak isteyenler tadilat masraflarını da her zaman göz önünde bulundurmak zorunda. Nitekim evler satın alındıktan sonra kullanılabilmesi için resmi makamlardan bir oturulabilirlik raporu alınması gerekiyor. Ancak bu rapor temin edildikten sonra bu evlerde oturmak yasal oluyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 07:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?