29
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Adana'da imarlı arsa kalmadı

ADANA'DA İMARLI ARSA KALMADI EV FİYATLARI FIRLADI

Adana Emlakçılar Odası Denetmeni Gönül Günerkan, kentte imara açık alan kalmadığı için sıfır ve ikinci el ev fiyatlarının 6 ayda yüzde 80 oranında artarak Türkiye rekoru kırdığını söyledi.

Günerkan, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ev fiyatlarının sürekli yükseldiğini ancak Adana'da yaşanan yerel sorunlar nedeniyle Türkiye genelinde fiyatların iki kat arttığını kaydetti.

Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) tarafından yapılan araştırmada, ikinci el konutlarda en çok fiyat artışının Adana'da olduğunun ortaya çıktığını belirten Günerkan, "Araştırmaya göre fiyat artışının arkasında imara açık alanların azalması olduğu ortaya çıktı. Müteahhitler ev yapacak imarlı arsa bulamadığı için yapılan evlerde Türkiye ortalamasının üzerinde satılıyor. Üstelik bu durum hem sıfır evler hem de ikinci el evlerin fiyatları çok artıyor. Bu nedenle belediyenin biran önce imarlı arsa sıkıntısını gidermesi gerekiyor" dedi.

Fiyatların bu sıkıntılar nedeniyle 6 ay gibi kısa sürede yüzde 80 artığına dikkat çeken Günerkan şunları kaydetti:

"İmarlı alan azalınca arsa sahipleri bunu kazanca dönüştürerek fiyatları yükseltti. 6 ay önce semtine göre 350 ile 500 lira arasında değişen metrekare fiyatları bugün 650 ila bin lira arasında satılıyor. Kimi yerlerde bu rakamın bin 250 liraya çıktığını gördük. Bu sıkıntı gayrimenkul fiyatlarını da etkiledi. 180 metrekare sıfır evleri semtine göre 150 bin liradan 240 bin liraya çıkarken ikinci el ev fiyatlarında ise en az 40 bin TL artış oldu."

Belediyelerin imara açık yeni alanlar sunmadığı takdirde konut fiyatlarındaki artışın önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Günerkan, "İmarlı alan sıkıntısının yanı sıra demir, çimento ve beton fiyatlarındaki artış maliyetleri yükselttiği için konut fiyatlarında artış sürecek. Müteahhitler, inşaata başlayacakları imarlı alan sıkıntısı yaşıyor. Gayrimenkul piyasası yaz mevsimi dolayısıyla durgunluk yaşıyor. Şimdi gayrimenkul almanın tam zamanı. Böyle giderse evler fiyatları daha da artacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2011 Cumartesi 11:45:04
Güncelleme :1 Ağustos 2011 Pazartesi 09:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?