16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Ağaoğlu Avrupa yakasında

Ağaoğlu Avrupa yakasında 2 bin 500 konutluk iki projeye başlıyor...


Bugüne kadar ağırlıklı olarak İstanbul'un Anadolu yakasında konut projelerine imza atan Ağaoğlu Şirketler Grubu, Avrupa yakasında ise Merter ve Maslak olmak üzere iki proje gerçekleştirecek.


Grup, bu iki yerde 2 bin 500 konut üretecek. Ağaoğlu Şirketler Grubu; konut sektöründe iddialı projelerle tanındı. 26 yıllık bir geçmişe sahip olan Ağaoğlu Grubu, o dönemden buyana yaklaşık 20 bin konut üretimine imza attı.


Bugüne kadar İstanbul'da geliştirdiği projeler ile gündeme gelen Ağaoğlu, İstanbul dışındaki ilk projesini ise Bodrum Milas'ta gerçekleştiriyor.


Ağaoğlu, Milas'ta 1 milyar dolarlık bir yaürım bedeliyle içinde beş adet otelin de yer alacağı 10 bin konutluk yeni bir projeye başladı. Şirket; ayrıca İstanbul'un Avrupa yakasında Merter ve Maslak'ta iki yeni konut projesine hazırlanıyor.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, kamu bankalarının Ataşehir'e taşınacağı yönündeki haberlerin ardından, bu bölgede inşa ettikleri My World projesi içindeki Andromeda kulesindeki 1+1 ve 2+1 evlerden 60 adet sattıklarını söylüyor. Bu evleri daha çok home ofis olarak kullanmak isteyen fınans kesiminin tepe yöneticilerinin satın aldığını vurgulayan Rahvalı, Emlak Market'e Ağaoğlu'nun önümüzdeki döneme ilişkin yatırım projeksiyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.


Emlak Market Bugüne kadar İstanbul'un Anadolu yakasında projeler geliştirdiniz. Avrupa yakasına ne zaman geçmeyi planlıyorsunuz?


Hasan Rahvalı: Avrupa yakasında arsa üretiminin olmaması, oralarda üretimin düşük olması için bir neden. Bizim Avrupa yakasında çok kısa vadede ürettiğimiz iki proje var. Bunlardan ilki Merter'de olacak. Has Ailesi'ne ait İstanbul Meşrubat Sanayi'nin(İMSA) Merter'deki 86 bin metrekare büyüklüğündeki arazisini satın aldık. Bu arazi üzerinde 2008'in başında B gelir grubuna yönelik yaklaşık bin 500 adet konut yapacağız.


Bir diğer projemiz ise Maslak'ta olacak. Bunun için özel bir kentsel dönüşüm projesi ifadesini kullanmak yerinde olacak, çünkü şu an bizim projemizin olduğu yerde 88 kadar gecekondu vardı. 40 dönümlük bu araziyi Milli Emlak'tan 13 milyon YTL karşılığında satın aldık ve bir proje ürettik. Burada bine yakın konut yapmayı planlıyoruz.


İstanbul dışında ilk projeniz olan Bodrum proj< hakkında bilgi verir misiniz?


Hasan Rahvalı: Bodrum Milas'ta Net Holding'ten borçlarını ödeyerek devraldığımız 9 milyon 700 bin metrekare arsa vardı. Biz bunu sair alımlarla 10 milyon metrekareye çıkardık.


Burada 1 milyar dolarlık yatırım bedeli ile içine bir adet golf otel, bir adet kongre oteli, bir adet SPA oteli ve iki adet business olmak üzere toplam beş otel ve 10 bin konut inşa edeceğiz. Burası 12 ay yaşanabilir bir turizm şehri olacak. Dört fazdan oluşacak Milas projesinden 4 milyar dolarlık hasılat bekliyoruz. Projenin ilk fazında üç yıl içinde 5 bin konut inşa edeceğiz.


İncirli'deki eski Coca-Cola Fabrikası'nı satın alma yönünde bir girişiminiz olmuştu. Bu konuda somut bir adım attınız mı?
Hasan Rahvalı: Has Ailesi ile pazarlık aşamasındayız. Burayı aldığımız vakit, orada bir rezidans ve
alışveriş merkezi planlıyoruz.


İstanbul Ümraniye ve Samandıra'da iki ayrı şehir otelini devreye soktunuz. Önümüzdeki dönemde bunu yeni oteller izleyecek mi?

Hasan Rahvalı: Ümraniye'de yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırımla 500 yataklı bir kongre oteli daha kuruyoruz. Otelin kaba inşaatı bitti. 2008'de devreye sokacağız. Ataşehir ve Çamlıca'da birer otel projemiz var. Bunları da 2009 yılında devreye sokacağımızı tahmin ediyorum. Böylece Anadolu yakasındaki otel sayımızı, beşe yükselteceğiz. Anadolu yakasında kuracağımız bu üç yeni şehir oteli için toplam 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız.


Kamu bankalarının Ankara'daki genel müdürlüklerinin Ataşehir'e taşınacağı yönündeki haberler, Ataşehir'deki My World projeniz için olumlu bir etki yarattı mı?

Hasan Rahvalı: Şimdi kamu bankalarının genel merkezlerinin Ataşehir bölgesine toplanacağı haberlerinin ardından bizim bu bölgedeki My World projemizin içinde yer alan Andromeda kulesinde 1+1 ve 2+1 evlerin saüşı yüzde 50 oranında arüş gösterdi. Bunları genelde fınans kesiminin tepe yöneticileri satın aldı. Andromeda'da şu anda 990 daire var. 7 Eylül'den buyana 60 daire sattık. Bu dairelerin 1+1 olanlarının fiyatı 210 bin, 2+1 olanlarının fiyatı ise 300 bin YTL'den başlıyor.


Konut fiyatları halen yüksek. Önümüzdeki dönemde fiyatlar nerede olacak?


Hasan Rahvalı: Elbette ben size para kazanmıyoruz, fiyatlar çok düşük dersem yalan olur. Konut fiyaüarında bir gerileme yok. Bizim fiyatlarımızda geçen yıla göre yüzde 27 oranında bir artış var. Bu manada önümüzdeki 3-5 yıl içinde Türkiye'de fiyat nerelerde oluşur derseniz, kısa vadede bu açığın kapatılması mümkün görünmüyor derim.


Dolar kurundaki düşüş inşaat maliyetlerine nasıl yansıdı?


Hasan Rahvalı: Dövizdeki düşüş ithal malzeme girişini artırdı. Bu artış oranı, yüzde 40'lar seviyesinde. İthal ürünlerin toplam inşaat maliyeti içindeki payı ise yüzde 15. İthal malzeme ile yerli malzeme arasında yüzde 20 fiyat farkı var. Bu nedenle inşaatçı, bu malzemelere yöneliyor. En çok da vitrifiye ürünleri ithal ediliyor. İthalaün en fazla yapıldığı ülke ise Çin.


Ümraniye Kadıköy'den pahalı"


istanbul'da gelişen semtler, değer kazanan bölgeler I konusunda Hasan Rahvalı, şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Ümraniye bölgesinin geliştiğini söyleyebiliriz. 2000 yılında buranın kimse farkında değildi. Biz 1999 yılında Ümraniye'de My City projemize başladığımızda burada çok yakında İKEA, Carrefour gibi yapılacak projeksiyonlardan söz ediyorduk. Bir ölçümüdür bilmiyorum ama şu an Ümraniye'de dükkan kiraları, Kadıköy'den daha pahalıdır. Ataşehir'i söylemeye gerek yok. 1998 yıllarında Ataşehir'deki dostlarımıza gittiğimizde otomobilde birşey bırakmamaya gayret gösterirdik.


Şehir merkezleri yine gözde. Ama bu kentsel dönüşüm yasasıyla önümüzdeki beş yıllık projeksiyonda Anadolu yakasında Maltepe-Kartal, kısmen havaalanı faktörü nedeniyle Samandıra ve Kurtköy'ü gözde olacak yerler arasında sayabiliriz. Aslında dönüşümle Zeytinburnu da çok prim yapabilir. Bunun alt yapısı hazırlandı ve uygulamaya geçmesi söz konusu. Büyük şehir belediyesinin cesaretle bunu yapması gerekiyor." 

Okhan Şentürk / Ekonomist
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 13:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?