16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Binaların depreme dayanıklığı

Binaların depreme dayanıklılığı yeni yönetmeliğe göre tespit edilecek. Depremle mücadelede daha çok ''bina tasarımı'' üzerine yoğunlaşan çalışmalar, yeni bir boyut kazanıyor. 

Bugün yürürlüğe giren yönetmelik ile mevcut binaların depreme dayanıklığının tespiti ve güçlendirilmesine ilişkin esaslar belirlendi.
Yönetmelik bu yönüyle çerçeve niteliği taşıyor ve güçlendirmeye yönelik zorunluluk içermiyor. Ancak, binasının deprem güvenliğini ölçtürmek ve güçlendirmek isteyen kişiler için uzun vadeli ve düşük faizli kredi öngörülüyor. 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı komisyon, 1997 yılında yayımlanan ''Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği'' masaya yatırdı. 

Bu yönetmelikte, yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımı ile ilgili gelişen bilgi ve teknolojiye göre değişiklikler yapıldı. Mevcut binaların deprem güvenliklerinin belirlenmesi ve güçlendirilmesi için gerekli teknik hesap ve koşulların yer aldığı bir bölüm de eklendi.
6 Mart 2006'da yayımlanan ve 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörülen ''Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'', bugünkü Resmi Gazetede yer aldı. 

Yönetmeliğe göre, güçlendirme için, öncelikle binaların mevcut durumu hakkında bilgi toplanacak. Bu çerçevede, binaların yapı projeleri, raporları ve zemini incelenecek. Binada çeşitli gözlem ve ölçümler, malzeme örnekleri üzerinde testler yapılacak. 

Binayla ilgili çıkarılacak bilgiler üzerinden modelleme yapılacak ve binanın, simülasyon testiyle çeşitli deprem büyüklüklerine göre performansı belirlenecek. 

Yönetmelikte performans düzeylerine ilişkin teknik ve oransal açıklamalara yer verildi ancak yaklaşık olarak ''hemen kullanım'' durumu hasarsız veya az hasarı, ''can güvenliği'' ortada derecede hasarı, ''göçme öncesi'' ağır hasarı, ''göçme'' durumu da binanın tamamen çöküşünü ifade ediyor.

''KREDİ İÇİN JAPONYA VE DÜNYA BANKASI İLE GÖRÜŞÜLÜYOR'' 

Bu tanımlardan hareketle binanın ortaya koyduğu performansa göre, hastane, otel, sinema, konut gibi kullanım özellikleri gözetilerek, hedeflenen performansa göre güçlendirme projesi hazırlanacak. 

Örneğin, hastane, itfaiye, enerji tesisi gibi ''deprem sonrası kullanımı gereken binalar''da güçlendirme çalışması, büyük bir depremde ''hemen kullanım'', çok büyük depremde de ''can güvenliği'' sağlayacak performansa göre yapılacak. Okul, yatakhane, yurt, cezaevi gibi ''insanların uzun süreli, yoğun bulunduğu binalarda'' da aynı performans düzeyi esas alınacak. 

Konutlar için ise hedef büyük bir depremde ''can güvenliği'' sağlaması olacak. 

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, hedefin ''sıfır can kaybı'' olduğunu belirterek, ''Binada çöküş meydana gelmemesi esas. Öbür tarafta sıva çatlakları gibi şeyler meydana gelebilir. Mal kaybı da olmasın derseniz, o zaman güçlendirme maliyeti çok çok artar, ona göre kuvvetli önlemler almanız gerekir'' dedi. 

Taymaz, binaların deprem güvenliğinin tespiti ve güçlendirme için ''finansmana'' ihtiyaç olduğuna işaret ederek, bu konu için 2 hafta önce Japonya'ya gittiklerini ve Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile görüştüklerini söyledi. Bu hafta da Türkiye'de görüşme yapıldığını dile getiren Taymaz, heyetin Mayıs ayında tekrar Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Taymaz, kredi konusunda Dünya Bankası ile de temasların sürdürüldüğünü belirterek, ''Kredi temin edildikten sonra bankalar kanalıyla kullandırılacak. Düşük faizli olacak'' dedi.
ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 13:38:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?