22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Carlton ihalesi iptal

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Sarıyer Yeniköy'deki Toprak Grubuna ait eski Carlton Oteli arsası için bugün yapacağı ihale katılım olmadığı için iptal edildi.

TMSF'nin satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında 49 milyon 562 bin 613 YTL ile en yüksek muhammen bedele sahip gayrimenkulü oluşturan eski Carlton Oteli arsasının ihalesi için TMSF'nin Esentepe'deki binasına hiçbir katılımcı gelmedi.

Bunun üzerine ihale hiç alıcı çıkmaması nedeniyle 10 Nisan’a ertelendi.

Eski Carlton Oteli arsasının taliplileri arasında Rus milyarder Roman Abramoviç, Ahmet Nazif Zorlu, Şeyh Maktum, Lukoil'in ortağı Rus milyarder Telman İsmailov, Kutman-Ofer Grubu, İstanbul'da butik otel yapmak isteyen Versace Grubu'nun patronu Santo Versace, İngiliz Ottoman Fund, Sevil Sabancı ve Ömer Sabancı yer alıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sarıyer Yeniköy'deki Toprak Grubuna ait eski Carlton Oteli arsasını bugün satışa çıkarıyor. Boğaz'ın tek satılık arazisinin talipleri arasında Rus milyarder Roman Abramoviç, Ahmet Nazif Zorlu ve Şeyh Maktum yeralıyor.

TMSF'nin satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında 49 milyon 562 bin 613 YTL ile en yüksek muhammen bedele sahip gayrimenkulü oluşturan eski Carlton Oteli arsasının ihalesi, TMSF'nin Esentepe'deki binasında yapılacak.

Üzerinde otel yapma izni bulunan Boğaz kıyısındaki arsa için şu ana kadar yerli ve yabancı 10'dan fazla alıcı olduğu öğrenildi.

Rus milyarder Roman Abramoviç, Ahmet Nazif Zorlu ve Şeyh Maktum talipliler arasında en dikkat çekici isimler. İhaleye katılacak diğer isimler, Antalya Kundu'da 200 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin en lüks otelini yapacak olan Lukoil'in ortağı Rus milyarder Telman İsmailov, Kutman-Ofer Grubu, İstanbul'da butik otel yapmak isteyen Versace Grubu'nun patronu Santo Versace, İngiliz Ottoman Fund, Sevil Sabancı ve Ömer Sabancı.

Son dönemde İstanbul'da satışa çıkartılan arazilerin yüksek fiyatlara alıcı bulmasından eski Carlton Oteli arsasının da pay alması bekleniyor.

6 bin 674 metrekarelik arsa, muhammen bedeli fiyatına satılsa bile metrekare fiyatı 7 bin 426 YTL, yani 5 bin 342 dolar olacak. Karayolları arazisinin metrekaresi 8 bin 289 dolar, yaklaşık 11 bin 604 YTL, İETT arazisi de 17 bin 856 dolar yani 24 bin 999 YTL'ye gelmişti.

Yeniköy'deki arsanın çevresinde Sait Halim Paşa Yalısı, Ayanikola Kilisesi ve bitişik nizam konutlar bulunuyor.


İlk ihalede hiç alıcı çıkmaması ya da verilen bedelin az olması durumunda ikinci ihalenin, 10 Nisan’da yapılacağı açıklandı. 

Satış kulisleri

Zorlu: Katılmıyorum 

İhaleye 15 dakika kala bile katılabilmek mümkün olduğu için bugünkü satış sürpizlere açık olacak. Ancak ihaleye katılacağı belirtilen Ahmet Nazif Zorlu, arazi ile ilgilenmeyeceğini açıkladı. Zorlu Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Levent Ergül, “Bu arsa bize 3-4 ay önce gelmişti. Fiyat olarak 180 milyon dolar isteniyordu. Satıcı taraf 125 milyon dolara kadar düşmesine rağmen biz sıcak bakmadık” dedi.

Fiba’nın, arsanın imar sorunları dolayısıyla, Ofer ve Dubai Şeyhi Maktum’un ise arsaya yapılacak binanın yüksek olamaması nedeniyle ihaleye katılmayacağı kulislerde konuşuluyor. Bugün saat 11.00’de TMSF’nin Büyükdere Caddesi’ndeki merkezinde başlaşacak ihaleye katılacaklar ise Sevil Sabancı, Bayraktar, Abromovich, Dubaili Tameer ve Kazakistanlı bir grup olarak öne çıkıyor. Arsada bir otel yapmayı planlayan merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın kızı Sevil Sabancı’nın İstinye’de bir binicilik tesisi bulunuyor. Abramoviç’in de arsayla otel yapmak için ilgilendiği belirtiliyor.

“Cannes’daki evimi bile m2’si 46 bin $’a verdim” 

TMSF’nin borçlarına karşılık satışa çıkardığı Carlton Oteli arsası için Halis Toprak şu açıklamayı yaptı: “Satışa çıkan bu gayrimenkul, bir eşi olmadığı için TÜPRAŞ’tan bile çok daha iyi bir yatırımdır. Londra’daki evimin metrekaresini 35 bin dolardan, Cannes’daki evimin metrekaresini de 46 bin dolar üzerinden verdim. Bu iki satış çok yeni tarihli rakamları içermektedir. Bana göre Carlton arazisi metrekaresi 50 bin dolardan çok rahat satılır. Toplam ederi 2 milyar dolar olur.”

DÜNYANIN EN PAHALI BEŞİNCİ EVİNE KOMŞU 

Eski Carlton Oteli arazisi, 100 milyon dolarlık değeriyle dünyanın en pahalı satılık beşinci gayrimenkulü seçilen Erbilgin Yalısı’na komşu. Toplam 6 bin 674 metrekare alanlı Carlton Otel arsasının 2 bin 423 metrekaresi deniz kıyısında, 4 bin 250 metrekarelik kısmı ünlülerin muhiti Köybaşı Caddesi’nin üst kısmında yer alıyor.

aa
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 11:27:58
Güncelleme :3 Nisan 2007 Salı 11:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?